Ugrás a tartalomra

Magyarkanizsán megtartották a Vajdasági Magyar Kórusok Találkozóját

2017.10.15
18:26
2024.03.19
08:32
Forrás
Pannon RTV
Vasárnap délután Magyarkanizsán megtartották a Vajdasági Magyar Kórusok Találkozóját, amelyet idén a kiskunhalasi kórus jelenléte nemzetközivé tett.

A rendezvényt a kettős Kodály-évforduló és a Szent László-emlékév jegyében rendezték meg.

A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok programsorozat keretében tizennyolcadik alkalommal mutatkoztak be a kórusok, idén a magyarkanizsai Szent Őrangyalok-templomban. Az eseményt a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Cantilena Kamarakórus szervezésében minden évben megtartják. Idén az emlékévek okán tematikus megkötés is volt. Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Kértük, hogy ha tehetik, akkor mindenképp egy-egy Kodály művel és Szent Lászlót dicsőítő énekkel is lépjenek fel. Ezt majdnem mindenki teljesítette. A Nemzeti Tanács, a Művelődési Intézet és a nemzetpolitikai államtitkárság jóvoltából minden kórus ajándékba kap egy Szent László éneket tartalmazó kiadványt, amely egy hangzómellékletet is tartalmaz, úgyhogy ebből még több Szent László éneket tudnak tanulni.”

A találkozón a kiskunhalasi Lorántffy Zsuzsanna Kamarakórus jelenléte nemzetközivé tette a rendezvényt. Nagy élmény számukra a közös, több kórussal való éneklés.
SZINKRON: Óvári Brigitta, titkár, Lorántffy Zsuzsanna Kamarakórus Egyesület, Kiskunhalas: „Meghallgatjuk egymást és nagyon érdekes, amikor másik kórus interpretálásában hallunk dalokat, amelyeket mi is énekelünk. Más felfogásban nyúlnak hozzá, másként halljuk vissza tőlük, ez mindenképpen nagyon élmény.”

A magyarkanizsai Cantilena Kamarakórus 16 éve ad elő koncertsorozatokat, most az emlékévek tematikájában válogatott. Tolnay Ilona, karnagy, Cantilena Kamarakórus: „Csodálatosan szép művei vannak Kodálynak, épp az előbb mondtam az össz-karnak, hogy Kodályt énekelni nem egyszerű dolog, nem tudja mindenki bevállalni, de ha többen vagyunk, sokféle tudás van, akkor meg tudjuk csinálni.”

Idén a találkozó mintegy 14 fellépője összesen ötven kamarakórusra írt művet adott elő.

Vajdasági Magyar Kórusok Találkozója
Magyarkanizsa

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.