Ugrás a tartalomra

Magyarkanizsán mutatták be Csorba Béla Ez olyan mondás című könyvét (videó)

2017.03.10
12:01
A közmondások világába kalauzolja el az olvasót Csorba Béla író Ez olyan mondás című könyve, amelyet tegnap este a magyarkanizsai József Attila Könyvtárban is bemutattak
A közmondások világába kalauzolja el az olvasót Csorba Béla író Ez olyan mondás című könyve, amelyet tegnap este a magyarkanizsai József Attila Könyvtárban is bemutattak. Felment benne a pumpa, Veri az ördög a feleségét, Sok jó kis helyen is elfér - ilyen és hasonló, olykor megmosolyogtató, olykor megnevettető, esetenként igencsak pajzán, de mindenképp elgondolkodtató, főleg Temerinből és környékéről származó népi szólások, mondások találhatók Csorba Béla könyvében. Ennek ellenére legnagyobb részük mindenki másnak ismerősen hangzik, mondta a könyvbemutató moderátora, Vörös Anna, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár megbízott igazgatója. „Bár temerini szólások, mondások, közmondások, proverbiumok találhatók ebben a könyvben, nyilván, hogy a kanizsaiak is ráismernek ezekre. És ha némi kis eltéréssel is, mi is ugyanúgy használjuk ezeket az úgynevezett mondásokat, mert talán ez a legegyszerűbb, ha azt mondjuk, mondások vannak ebben a könyvben.”



Csorba Béla író a temerini és környékbeli lakosoktól hallottakat gyűjtötte egy csokorba három évtizeden át. „Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy csak a specifikus, csak Temerinre vonatkozó anyagot tartalmazza, ezt nagyon nehéz volna behatárolni, hiszen az említett műfajok tulajdonképpen a folklór részei és ugyanaz vonatkozik rájuk, mint akár a népdalokra, népmesékre, más folklór műfajokra: változatokban terjednek.” A szótári rendbe rakott mondások összefoglalása az első ilyen jellegű kiadvány Vajdaságban, tudományos munkák azonban már korábban is megjelentek.
Magyarkanizsa
Csorba Béla
könyvbemutató
Ez olyan mondás

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.