Ugrás a tartalomra

Martonosi tárlat – örökség, amivel gazdálkodhatunk, amit meg kell őriznünk (videó)

2014.08.19
05:20
Magyarkanizsa község helyi értékeinek tárlata nyílt meg Martonoson, az emlékházban
Magyarkanizsa község helyi értékeinek tárlata nyílt meg Martonoson, az emlékházban. Minden egyes kiállított tárgy a feledéstől megmentett érték, amelyre büszkék lehetnek az itt élők – hangzott el a hétfői kiállításmegnyitón. A helytörténeti tárlat bemutatja és továbbélteti a helyi örökséget, valamint további vonzerőt jelent Martonos számára. Martonosi paprika, horgosi bor, tóthfalusi viselet, finom sütemények – a helyi specialitásokat is bemutatták Martonoson. A martonosi emlékházban helytörténeti kiállítás nyílt a Délvidék Kutató Központ kezdeményezésére. A szalagvágás és a hely megszentelése után mindenki megcsodálhatta a környékbeli települések helyi értékeit. „Itt tulajdonképpen a község helyi értékeit gyűjtöttük össze egy kérdőívezés alapján. Megkérdeztük az itt élő embereket, hogy miket tartanak helyi értéknek, mik azok, amik az ő szívükhöz közel állnak, és ezekből állítottuk össze magát a tárlatot” – mondta el Forró Lajos, a Délvidék Kutató Központ alelnöke. httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=knJV0jDS7FA A helyiek elhozták régi szerszámaikat, gépeiket, hangszereiket, konyhai eszközeiket és díszeiket. A helyi értékek összegyűjtése azonban korántsem ért ezzel véget. Bimbó Mihály, Magyarkanizsa polgármestere szerint „itt nagy feladata lesz a magyarkanizsai község polgárainak, hogy ezeket az értékeket, amik még elkallódtak, ezeket összegyűjtsék, és ebben a múzeumban megpróbáljuk majd tömöríteni.” A helyi értékek tárlata Martonoson további vonzerőt jelent a település számára. „Rendezett módon megmutatja, hogy mi az az örökség, amivel mi gazdálkodhatunk, amit meg kell őriznünk, illetve amivel el kell számolnunk. Ugyanakkor ez az örökség, amit megőrizve, gazdagítva át kell örökítenünk az utánunk jövő nemzedékeknek” – véli Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Hogy miből válik valóban helyi érték, és mi kerül be a határon túliak értéktárába, az egy szakbizottság döntésétől függ. Egyes helyi értékek részei lehetnek a magyar nemzeti értéktárnak is, és végül akár hungarikumokká is válhatnak. A cél azonban az, hogy az értékek ne vesszenek el, hanem továbbéljenek. „Nemzetegyesítő célja is van, hiszen szándékoltan hoztuk létre az értéktárak hierarchiájában a határon túliak értékét, és reményeink szerint majd ezekből is kerül a magyar értéktárba és a csúcsára, a hungarikumok közé is” – mondta Németh Zsolt, Magyarország környezetügyért, agrárfejlesztésért és a hungarikumokért felelős államtitkára. A határon túliak értéktárába mostanáig 105 helyi értéket soroltak. Ezek közül 65 Vajdaságból származik.

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.