Ugrás a tartalomra

Mátyás királyra emlékeztek Szabadkán

2018.06.23
07:41
2018.06.23
15:37
Forrás
Pannon RTV
Előadássorozattal ünnepelték tegnap Mátyás királyt Szabadkán a Kosztolányi Dezső Színházban.

Négy vajdasági amatőr színtársulat készített rövid előadásokat a magyar történelem egyik legismertebb uralkodójáról.

Idén a Mátyás Emlékév alkalmából kérte fel Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa a vajdasági amatőr színtársulatokat, hogy állítsanak össze rövid produkciót a magyar történelem egyik legismertebb uralkodójáról. Négy csapat készített saját előadást.

Babity János, főkonzul, Magyarország Főkonzulátusa, Szabadka: „Azt szerettük volna, hogyha a vajdasági magyar amatőr színjátszók és hasonló lelkes csapatok mutatnák meg, hogy az adott témakörben mi a véleményük. Ez tavaly az Arany-kor, az Arany emlékév esetében úgy gondolom, hogy szép sikerrel zárult és ennek apropójaként került megrendezésre az idén is az 1458-as koronázási év, a Mátyás király Emlékév apropójaként egy újabb ilyen megmérettetés.”

 

Az újvidéki, a nagybecskereki, a szajáni és a szenttamási amatőr társulatok
korcsoport szerint és földrajzilag hitelesen képviselték a vajdaságiakat. Volt köztük fiatal színjátszó csoport, de olyan társulat is, amely az utóbbi 22 évben aktív munkát végzett.

Raffai Telečki Ágnes, ügyvezető, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Nagyon különbözően álltak ehhez a témához, van aki a klasszikus megközelítési módot választotta, van aki komolyabb és olyan is, aki nevettetni, szórakoztatni akar könnyeden és bizony olyan előadást is láthatunk, ami nagyon elgondolkodtató és modernül, szürreálisan közelíti meg a témát.”

Az Európa Kollégium Színtársulatának fiatal csapata egy Mátyás-szintézist vitt színpadra.

Patyerek Réka, rendező, Európa Kollégium Színtársulata: „A mondákból táplálkoztunk, és ezeket megpróbáltuk egy kicsit korszerűsíteni nyelvezetben is, és maga az előadásmód is egy alternatív vonalat képvisel és a számunkra fontosabb alakokat, szereplőket jelenítjük meg, ezt értettük szintézis alatt.”

A Mátyás király Szabadkán című színházi esten a középkori zenét a Hollóének Hungarica Régizene Együttes szolgáltatta.

Szabadka
Mátyás király
Kosztolányi Dezső Színház

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.