Ugrás a tartalomra

Megáldották az új kenyeret Keviben

2023.08.06
17:17
2023.08.06
19:14
Forrás
Pannon RTV
Kevi lakossága mindössze pár száz lelket számlál, azonban a település legnagyobb ünnepén, a kenyérszentelésen megtelik a helyi Rózsafüzér Királynéja Római Katolikus Templom.

Az ünnepi szentmisét ezúttal is a kis település plébánosa, Kormányos Zoltán celebrálta, aki a mise végén meg is áldotta az új kenyeret.

A helyiek ápolják, tisztelik és éltetik hagyományainkat. A kenyérszentelésnek mindig is nagy hagyománya volt a településen.

Horti Aranka, Kevi: „Az összetartozás a lényeg. A kenyér az nagy szó volt valamikor, szerintem most is az, mert régen az emberek ezt a kenyérünnepet nagy ünnepségnek, szentnek tartották, ma is, ha egy morzsa leesik az asztalról, azt nem szoktuk elsöpörni, hanem felvesszük, mert a kenyérnek nagy becsülete volt valamikor.”

A település legnagyobb rendezvénye ez, amikor a helyi magyarság összegyűlik és közösen ünnepel.

Drenkovics Izabella, Kevi: „Ez a kenyérünnep a falusi paraszt embereknek nagy ünnep, mivelhogy sikerült a búzát learatni, lett termésünk, és ezért hálát kell, hogy adjunk, mert ez a megélhetésünk.”

A rendezvény a településen ebben a formában több mint három évtizedes múltra tekint vissza.

Perpauer Attila, elnök, Móra István Művelődési Egyesület, Kevi: „Igaz, hogy mi már 31 éve szervezzük meg, de már eleink is megszervezték. Ez egy fajta összetartozás, külön kiemelve a kultúránkat, a hagyományainkat, a magyarságunkat és az összetartásunkat. Ezt a hagyományt szeretné a Móra István Művelődési Egyesület tovább vinni és ápolni.”

A szentmisét követően a helyi Móra István Művelődési Egyesület székházában felléptek a környező települések hagyományápolói, az idén 5 művelődési egyesület mutatkozott be.

Kevi
megáldották
új kenyér
kenyérszentelés
Rózsafüzér Királynéja Római Katolikus Templom
Kormányos Zoltán
Móra István Művelődési Egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.