Ugrás a tartalomra

A megbocsátás megdöbbentő ereje

2022.06.10
14:11
2022.06.10
15:42
Forrás
Pannon RTV
Mirko Radonjić második előadását rendezi a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatával. A Bánovity Sztrahinya kétnyelvű produkció egy közös színházi útkeresés és felfedezés eredménye. A színházi hőseposz a megbocsátás megdöbbentő erejét hordozza.

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának az idei színházi évad utolsó bemutatója egy szerb hőseposz színpadi adaptációja, egy olyan színházi formanyelvvel, ami a népszínházas előadásokra nem jellemző. A darab legnagyobb tanítása a morális tradíciókkal szembemenő megbocsátás. A rendező szerint a téma ma sem veszített az aktualitásából, ez a régi mű ma is időszerű – hangsúlyozta Mirko Radonjić.

„Az a fajta függőlegesség amely a darabon végigvonul ma is izgalmas lehet az elemzésre. Akármit is gondolunk mi, és akárhogyan is viselkedünk, még mindig patriarchális társadalomban élünk. A jobboldal több helyen való megerősödése is erről tanúskodik.”

Pálfi Ervinnek ez egy újabb színházi zeneszerzése, azt mondja nagy kaland volt. Minden pillanatát élvezte.

„Akkor kezdtük el csinálni, mikor az első olvasópróbánk megvolt, nem is szerette volna a rendező, hogy előtte hozzányúljak az anyaghoz, hanem azt szerette volna, hogy együtt beszélgetünk róla és elindultunk. Ahogy belépett a dologba, ő így fogalmazott, hogy iszlámi melódia, vagy inkább balkáni az én szótáramban és ezt imádom.”

A bukott nő karakterét Dedovity Tomity Dina belülről igyekezett felépíteni.

„Sokadik próbálkozás. Egyáltalán nem sikerült előszörre, sem másodszorra, de még utána se. Még most is néha kételkedek benne, de azt hiszem most már mégiscsak kezdem érteni ezt a nőt.”

Az előadás szövegkönyve Brestyánszki B. Rozi drámafordítása és Ágh István versfordítása alapján készült. A darabválasztás kapcsán Körmöci Petronella társulatvezető elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy a térségünkhöz kötődő bizonyos alapművekkel megismertessék a magyar közönséget, ahogyan a most bemutatott Bánovity Sztrahinyát is.

Bánovity Sztrahinya

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.