Ugrás a tartalomra

Megérkezett Vajdaságba a 2018-as Irodalmi Karaván

2018.04.17
15:25
2018.04.17
18:25
Forrás
Pannon RTV
A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban rendhagyó irodalomóra keretében hat fiatal íróval, költővel találkozhattak a középiskolások. A karaván a napokban Szabadkára, Újvidékre és Zentára is ellátogat.

Erdélyből Fischer Botond és Varga László Edgár költőt, Kárpátaljáról Csornyij Dávid költőt, Kertész Dávid írót, Marcsák Gergely költőt, írót és zenészt, valamint Shrek Tímea írót hozta el az Irodalmi Karaván Topolyára. A diákok élvezték a rendhagyó irodalomórát, amelyen a kortársak versei, prózái, megzenésített versei is elhangzottak.

Túri Orsolya, tanuló, Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola, Topolya: „Én ezt a lehetőséget a magyartanárnőmtől kaptam, mert tudja, hogy az irodalom felé érdeklődöm. Ez egy nagyszerű lehetőség, mivel így megismerhetjük a kortárs írókat, hogy ők mivel foglalkoznak, az ő világnézetükkel és tanulhatunk belőlük újat is.”

A kárpátaljai és erdélyi fiatal írók örömmel fogadták el a meghívást a vajdasági körútra, fontos számukra a személyes kontaktus a közönséggel.

Varga László Edgár, Kolozsvár, Erdély: „Az amit szeretnék elsősorban, hogy legyen valami élő kapcsolat a szerző és az esetleges vagy a potenciális olvasók között, hogy át tudjam adni valamilyen szinten, akárcsak érzékeltetni tudjam, hogy mivel is foglalkozok én, és ezzel felkeltsem az érdeklődését a fiataloknak vagy akármilyen közönségnek.”

A kortárs irodalomról illetve az internet és az irodalom átjárhatóságáról is szó esett a közönségtalálkozón.
Virág Kiss Anita, munkatárs, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet: „Ma még Szabadkán mutatkozunk be, illetve holnap Újvidéken az Európa Kollégiumban és csütörtökön Zentán az alkotóházban. Ezeken a helyeken is mindenféleképp ezekre a dolgokra szeretnénk kitérni, valamint a kettős határontúliságra, mert a határontúli régiókra nagyon jellemző, hogy megjelenik az irodalmunkban is a határontúliságnak az érzése.”

Az Irodalmi Karaván főszervezője a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. A program meghirdetője és támogatója Magyarország Kormányának Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Irodalmi karaván
Topolya

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.