Ugrás a tartalomra

Meghalt Hildebrand István legendás magyar filmes

2022.03.30
20:11
2022.03.30
20:19
Forrás
index.hu
A Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, a Nemzet Művésze kilencvenhárom éves volt. A hírt a Magyar Filmművészek Szövetsége osztotta meg a Facebookon.

Kiemelték: Hildebrand a magyar filmművészet egyik legjelentősebb operatőri életművével rendelkezik. A Nemzet Művésze díjat gondozó MMA MTI-hez eljuttatott méltatásában pedig az áll, hogy Hildebrand munkáját formagazdagság, plasztikus fényhatások, kitűnően választott beállítások és biztos technika jellemzi, emellett bravúros, újító technikai megoldások, optikai trükkök mesteri kivitelezője volt.

A hatvanas-hetvenes évek leglátványosabb produkcióit fényképezte. Olyan sokmilliós nézettségű sikerfilmeket jegyez, mint A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán vagy A veréb is madár.

Hildebrand István 2019-ben Kossuth-díjat kapott, a Nemzet Művésze díjat pedig 2020-ban vehette át. A róla készült Jelenetek egy operatőr életéből – Hildebrand István legendáriuma című dokumentumfilmet 2015 novemberében mutatták be.

Hildebrand István
operatőr
elhunyt

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.