Ugrás a tartalomra

Meghalt Jiří Menzel

2020.09.07
08:32
Forrás
Euronews
Az Oscar-díjas cseh filmrendező 82 éves volt.

Halálhírét felesége jelentette be a Facebookon.

Jiří Menzel Prágában született 1938. február 23-án. A filmipar a csehszlovák új hullám kiemelkedő alakjaként tartja őt számon. A rendező a prágai Művészeti Főiskolán szerzett filmrendezői diplomát 1962-ben, majd a Csehszlovák Híradónál asszisztensként dolgozott. 1965-ben helyezkedett el rendezőként a Barrandov Studiosban, ekkor készítette első rövidfilmjeit is. A 70-es években Svédországban, az NSZK-ban és Svájcban is rendezett.

Menzel leghíresebb filmje a Szigorúan ellenőrzött vonatok, amelyért Oscar-díjat is kapott. Számos magyar filmben is szerepelt, sok magyar művész barátja volt, a Katona József Színházban rendezett is.

Háromszor jelölték Arany Medvére a Berlini Filmfesztiválon, a Pacsirták cérnaszálon c. 1969-es filmjéért 1990-ben megkapta a díjat. Másik két jelölése az Őfelsége pincére voltam, mellyel elnyerte a FIPRESCI-díjat, illetve az Aki aranyat keres c. filmje volt.

Jiri Menzel
elhunyt
cseh
filmrendező

Most

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.