Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a Tordai Művelődési Napok

2022.01.23
12:24
2022.04.30
10:47
Forrás
Pannon RTV
A XX. Tordai Művelődési Napok tegnapi megnyitójával mondhatni, hogy újra visszatért az élet a kilencszáz lakosú bánáti faluba. A tavaly elmaradt jubileumi rendezvénysorozat keretében ugyanis március végéig minden héten lesz valamilyen rendezvény.

A magyar kultúra napján újra megtelt a felújított tordai kultúrotthon színházterme. Sokan eljöttek a tavaly elmaradt rendezvény megnyitójára, amely az elmúlt húsz évre visszatekintő fotókiállítással kezdődött, az ünnepi műsorban pedig a helybélieken kívül felléptek a magyarcsernyei, a magyarittabéi és a balástyai műkedvelők, valamint a Juhász zenekar.

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke: „A magyar kultúra napjával indul egy rendezvény, olyan csodálatos eseménnyel, amelyen megmutatkozik a teljes tordai öntevékeny közösség, vendégművészekkel egyetemben, akkor láthatjuk azt, hogy a falu hogy fog össze. Hogy fog össze azért, hogy egy település fel tudja mutatni az Észak- és Közép- Bánságnak a hagyományvilágát.”

A rendezvénysorozatot Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg: „Két évtized fejlődése, életerőssé válása egy közösségnek, értékeinek fölmutatása, megőrzése, és ami a legfontosabb, hogy mindig megtalálni azt a pillanatot, azt az alkalmat, amely ezt a közösséget erősíteni tudta. Hiszen ma is a kultúra napjának az ünnepére is összegyűltünk. S ez a kettős évforduló alkalom arra, figyelmeztet bennünket, hogy az egyetemes magyarság kultúrája és a helyi közösségi kultúra mennyire fontos, mennyire jelentős a tordaiaknak.”

Amikor 21 évvel ezelőtt a tordaiak megszervezték az első Művelődési Napokat, akkor még nem remélték, hogy ilyen hosszú időn keresztül - minden évben - sikerül majd azt megtartani.

Dobai János, Torda HK elnöke: „Mind kevesebben és kevesebben vagyunk, de összefog és megmutatja az erejét, megmutatja a kitartását, hitét. Ez alkalommal is megmutatta. És én bízom abban, hogy még nagyon sok évet meg tudunk élni és nagyon sokáig még ezt meg tudjuk majd szervezni. Hisz van utánpótlás, vannak fiatalok, akik ezt átveszik, akik örömmel, lelkesen csinálják.”

A rendezvényre nagy lelkesedéssel készültek a helybeli Petőfi Sándor ME tagjai, hiszen egyesületük az idén ünnepeli fennállásának a 75. évfordulóját.

Sári Enikő, a Petőfi Sándor ME művészeti vezetője: „Nagy örömünkre hosszú-hosszú kihagyás után újraindíthattuk a próbákat, és ez egy nagyon jó alkalom volt arra, hogy bemutassuk a táncosainkat, énekeseinket, citerásainkat. Azért el kell, hogy mondjam, hogy ez az időszak mindenkinek nagyon sokat ártott, de beindultunk és ősz óta szépen folyik a munka.”

Torda testvértelepülései közül a megnyitón a magyarországi Balástya képviseltette magát, emellett ezekre a rendezvényekre gyakran hazatérnek az elszármazottak is. Az elkövetkező két hónapban egyébként tóbai, nagybecskereki, újvidéki, szabadkai és bácsfeketehegyi színtársulatok vendégszerepelnek a településen. Lesznek bábelőadások, könyvbemutatók, irodalmi estek, szakelőadások, élőújságok. Tervezik a Három Torda találkozóját és lesz Tordai Est is.

Torda
Tordai Művelődési Napok
fellépés
Dobai János
Sutus Áron
Hajnal Jenő

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.