Ugrás a tartalomra

Megnyílt a MAGYAR | MŰVÉSZ | VILÁG kiállítás

2022.03.17
11:13
2022.03.17
16:58
Forrás
Pannon RTV
Topolyán megnyílt a MAGYAR | MŰVÉSZ | VILÁG című, a magyar diaszpóra képzőművészeinek válogatott alkotásaiból összeállított kiállítás.

A tárlat a Magyarság Háza fennállásának tizedik évfordulójára készült 2021-ben, mintegy negyven művész egy-egy munkáját tárja a közönség elé. A világ körüli turné első állomása tavaly novemberben az ausztriai Innsbruck volt, 2022-ben pedig elsőként Vajdaságban, Topolyán találkozhatnak az igényes művészet kedvelői.

Festmények, fotók, textil alkotások is bemutatásra kerültek. A tárlat elnyerte a topolyai közönség tetszését.

Szakmány Major Edit, Topolya: „Ha állandóan arról beszélünk, hogy össze kell tartania a magyarságnak, meg kell őrizni a magyarságát bárhol él, akkor ez egy tényleg nagyon szép dolog, érdekes dolog, megnézni, látni, hogy máshol hogy dolgoznak, mivel dolgoznak a művészek. Tetszik, nagyon.”

A világ minden táján élő magyar alkotók munkái között a horgosi születésű, Kanadában élő Fujkin István Magyar rapszódia című alkotása is megtekinthető. A kiállítás anyagából katalógus is készült, amelyben a művészek életútját is bemutatják.

Vastag Gazsó Hargita, főmuzeológus, Topolya Község Múzeuma: „A tárlatvezetéseinken, amelyek innentől kezdve indulnak, hogy megnyílt a kiállításunk, ezeket az életutakat is fel fogjuk említeni a közönségünknek, hogy ezekkel is ismerkedjenek meg, hogy miért jó képzőművészettel foglalkozni.”

A Magyarság Háza 2021-ben ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, mely alkalomból képzőművészeti pályázatot hirdettek, melyre csaknem 300 pályamű érkezett, melyből mintegy negyvenet választottak ki a kiállításhoz.

Csibi Krisztina, igazgató, Magyarság Háza, Magyarország: „Azt szerettük volna megmutatni, hogy mennyire sokszínű a magyar művészvilág a diaszpórában az egész világban Dél-Afrikától, Ausztrálián át Kanada, USA, Európa számos országa képviselteti magát egy-egy alkotóval ezen a kiállításon. Szerettük volna, ha sokszínű a téma, a technika és az alkotó és a hely, ahonnan érkeztek ezek az alkotások.”

A MAGYAR | MŰVÉSZ | VILÁG című kiállítás ingyenesen látogatható Topolya Község Múzeumában. Április 13-án Leidemann Silvia magyar-argentin származású zeneművész és társai barokk-koncertjével zárul a tárlat.

Topolya
kiállítás
megnyitó
Topolyai Múzeum

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.