Ugrás a tartalomra

Megnyitották az 55. nemzetközi filmfesztivált Karlovy Varyban

2021.08.21
08:14
Forrás
MTI
A Zátopek című új cseh film bemutatásával nyílt meg Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléje.

Az alkotás Emil Zátopek csehszlovák olimpiai bajnok távfutó életéről készült, David Ondrícek rendezésében. A nyitógálán Michael Caine angol színész átvette a Kristályglóbusz díjat.

A kilencnapos filmfesztivál további sztárvendége Ethan Hawke amerikai színész, rendező és író, valamint Johnny Depp amerikai színész, aki producerként lesz jelen. Ethan Hawke a szemle végén megkapja a fesztiválelnök díját. A cseh filmesek közül ezt a díjat Jan Sverák rendező veheti majd át. A vendégek között lesz Radu Jude neves román rendező is.

A 12 filmes főprogram győztesének a Kristályglóbuszon kívül 10 ezer eurós pénzjutalom is jár. Újdonság, hogy a dokumentumfilmeket, amelyek eddig külön kategóriát alkottak, idén besorolták a játékfilmek közé, így mind a főprogramban, mind a Nyugattól Keletre elnevezésű, szintén versenynek számító szekcióban találkozhatnak velük az érdeklődők.

A Nyugattól Keletre szekcióban bemutatják Kis Hajni első mozifilmjét, a magyar-szlovák koprodukcióban készült Külön falka című alkotást is. A kilencnapos filmszemle jövő szombaton, augusztus 28-án díjátadó gálával fejeződik be.

Karlovy Vary
filmfesztivál
film

Most

13:35, Frissítve: 13:44

Folyamatosak a fejlesztések Szabadkán

Az elmúlt időszakban több utca is aszfaltburkolatot kapott, töltetcserét hajtottak végre a szabadkai 1-es számú vízgyárban, valamint az ivóvíz és a szennyvízhálózat bővítésén is dolgoznak. A VMSZ ezt a munkát június 2. után is folytatná.
11:34, Frissítve: 13:47

Kiadós csapadék kellene a földeken

A hirtelen érkezett és tartósan magas hőmérséklet, valamint a csapadék hiánya továbbra is megnehezíti a termelők helyzetét - mondják a Zenta környéki gazdák. Jelenleg a kártevőkkel is fel kell venniük a harcot.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.