Ugrás a tartalomra
Tanjug/Katerina Sulova/CTK via AP

Megnyitották az 55. nemzetközi filmfesztivált Karlovy Varyban

2021.08.21
08:14
Forrás
MTI
A Zátopek című új cseh film bemutatásával nyílt meg Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléje.

Az alkotás Emil Zátopek csehszlovák olimpiai bajnok távfutó életéről készült, David Ondrícek rendezésében. A nyitógálán Michael Caine angol színész átvette a Kristályglóbusz díjat.

A kilencnapos filmfesztivál további sztárvendége Ethan Hawke amerikai színész, rendező és író, valamint Johnny Depp amerikai színész, aki producerként lesz jelen. Ethan Hawke a szemle végén megkapja a fesztiválelnök díját. A cseh filmesek közül ezt a díjat Jan Sverák rendező veheti majd át. A vendégek között lesz Radu Jude neves román rendező is.

A 12 filmes főprogram győztesének a Kristályglóbuszon kívül 10 ezer eurós pénzjutalom is jár. Újdonság, hogy a dokumentumfilmeket, amelyek eddig külön kategóriát alkottak, idén besorolták a játékfilmek közé, így mind a főprogramban, mind a Nyugattól Keletre elnevezésű, szintén versenynek számító szekcióban találkozhatnak velük az érdeklődők.

A Nyugattól Keletre szekcióban bemutatják Kis Hajni első mozifilmjét, a magyar-szlovák koprodukcióban készült Külön falka című alkotást is. A kilencnapos filmszemle jövő szombaton, augusztus 28-án díjátadó gálával fejeződik be.

Karlovy Vary
filmfesztivál
film

Most

14:15, Frissítve: 14:25

A hétvégén Folk Music Fest

Május 27-én és 28-án tartják a nyolcadik Folk Music Fest népzenei fesztivált a Palicsi Vigadó teraszán. Pénteken a Juhász zenekar nyitja meg a koncertsorozatot, szombaton délután fiatal népzenei együttesek fellépésével folytatódik a rendezvény.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.