Ugrás a tartalomra

Megtartották a Középiskolások Népművészeti Vetélkedőjét Temerinben

2024.04.19
13:07
2024.04.19
16:17
Forrás
Pannon RTV
A szervezők szerint évről évre egyre tömegesebb és színvonalasabb az esemény, amely a Magyar Nemzeti Tanács egyik kiemelt kulturális gyermek- és ifjúsági rendezvénye is egyben.

A versenyprogram egész csütörtök délután tartott, az esti gálaműsoron a Fokos zenekar lépett fel.

Idén 34. alkalommal rendezték meg Temerinben a Középiskolások Népművészeti Vetélkedőjét. 20 településről érkezett a mintegy 150 résztvevő, akik 40 műsorszámot mutattak be összesen hat kategóriában. A versenyzők énekszóló és kettősben, énekcsoportok, hangszerszóló és kettős, zenekarok és együttesek, szólótánc, valamint tánccsoportok kategóriában mérték össze ügyességüket.

A szervezők szerint ennek a seregszemlének azért nagy a jelentősége, mert a középiskolásokat a legnehezebb megtartani egy-egy település művelődési egyesületében, hiszen az általános iskola befejezése után szétszélednek a szélrózsa minden irányába.

Szalai Kitti, Konkoly Énekegyüttes, Ludas Matyi M. E., Ludas: „Mi általában mostanság hétvégén szoktunk próbálni, mert mindenki másfele tanul. És akkor szombatonként szoktunk így összejárni próbára.”

Apró Boglárka, Bodros Tamburazenekar, Ada: „Vajdasági dallamokat mutattunk be, a vajdasági tamburazenének az autentikus változatát.”

Szakács Tamás, a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület elnöke, néptáncoktató is középiskolás évei alatt aktív résztvevője volt a temerini vetélkedőnek. „Maga a közösségépítő ereje nagyon fontos ennek a rendezvénynek. Maga a megmérettetés része is igazából visszaigazolás a gyerekeknek az egész éves munkájuk után, illetve magának az oktatónak, nekünk is.”

Szabó Zsuzsanna szervező szerint nemcsak a jelentkezők száma, hanem a színvonal is magasabb volt a korábbi évekhez képest az idei Középiskolások Népművészeti Vetélkedőjén Temerinben. „Nagy örömünkre szolgál, hogy a tavalyi évhez hasonlóan az idén is nagyon sok jelentkező van a KNV-re, úgyhogy nagyon örülünk neki. Azt látjuk, hogy egyre többen vagyunk, és nem kell attól félni, hogy esetleg elfogynánk, vagy nem tudnánk megtartani a rendezvényt, mert kevés lenne az érdeklődő. Úgyhogy mi nagyon örülünk neki, hogy évről évre többen jelentkeznek.”

A Középiskolások Népművészeti Vetélkedője a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű gyermek- és ifjúsági rendezvénye. Sárközi István, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Fontos kihangsúlyozni, hogy alkalmat teremt a barátkozásra is, hiszen Vajdaság legkülönbözőbb pontjairól érkeznek ide a fiatalok. A rendezvény hordoz magában még egy fontosságot, ezek a fiatalok, majdnem felnőttek a népzene és néptánc iránt érdeklődnek, és ha ebből a bűvkörből nem kerülnek ki, és sikerül bennük megerősíteni a népművészet iránti szeretetet, akkor a későbbiekben a Gyöngyösbokréta és a Durindó színpadán is viszontláthatjuk őket.”

A rendezvény részeként este gálakoncertet is szerveztek, amelyen a Fokos zenekar lépett fel. Az együttes tagjai elmondták, korábban, középiskolás korukban, egyenként is részt vettek a temerini megmérettetésén, ki hangszerszólistaként, ki éneklésben, ki pedig táncosként.

KNV
Középiskolások Népművészeti Vetélkedője
Szakács Tamás
Szabó Zsuzsanna
Sárközi István

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.