Ugrás a tartalomra

Mesemondó versenyt tartottak Újvidéken

2020.10.04
16:43
2020.10.04
16:57
Forrás
Pannon RTV
Mesemondó versenyt szervezett az Újvidéki Módszertani Központ óvodások, általános és középiskolások, valamint felnőttek részére is.

A Magyar Népmese Napja alkalmából meghirdetett rendezvényre csaknem 30-an jelentkeztek.

A szabadkai Horváth Virág a Csillagszemű juhász című népmesét adta elő: „Azért választottam a Csillagszemű juhászt, mert azt ismerem, és azt néztem meg a legtöbbször.”

Több résztvevő is, alkalomhoz illően, népviseletben adta elő a népmesét.

Papp Vilmos Felsőhegyről érkezett a versenyre: „A Csizmadia disznóját választottam, mert még óvodában tanultam, és szeretném újra felhozni.”

A népmesemondáson keresztül egy adott táj nyelvjárása is tovább élhet, és maradhat meg a népi kultúra részeként.

Guzsvány Anna Bácskertesről nevezett be a mesemondó versenyre: „Mindenképp Kupuszina, mivel ott élek kiskorom óta, és nagyon jellegzetes a tájszólásunk, mindig is szerettem a néphagyományokat, illetve a tájszólásunkat, és szerettem volna ebben a kategóriában is kipróbálni magamat.”

A hagyományőrzésen túl a mesemondás fejleszti a kifejező- és beszédkészséget is – mondta Sirmer Zoltán zsűritag: „Fejleszti először is a memóriakészséget, itt meg kell tanulni a szöveget, az sajnos elkerülhetetlen. A képzeletét, a fantáziáját fejleszti, ahogy ő ezt az egészet megpróbálja látni maga előtt, és elképzelni. Nyilván nagyon nagy bátorság kell ahhoz, hogy egyáltalán valaki ki merjen állni, és ezt elmondani.”

A járványügyi előírásokra való tekintettel a 28 jelentkező először videófelvételen mutatta be tudását – mondta a szervező Horvát K. Erika: „A produkciókról videófelvételt kellett beküldeni, azt a zsűri megnézte és értékelte. A mai gálára viszont már azokat a mesemondókat hívtuk meg, akiknek az előadására élőben kíváncsiak vagyunk, mivel nagyon ügyesek voltak, és szépen elmondták a választott meséjüket.”

A gálaműsort az Európa Kollégiumban tartották, a rendezvényt az újvidéki Városi Művelődési Igazgatóság támogatta.

mesemondó verseny
mesemondás
Újvidék
Újvidéki Módszertani Központ

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.