Ugrás a tartalomra

Mi történt Baby Jane-nel?

2018.05.19
08:42
2018.05.19
16:17
Forrás
Pannon RTV
Ősbemutatót tartott pénteken a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata. A Mi történt Baby Jane-nel? című pszichológiai drámát Henry Farrell regénye alapján Ernyei Bea és Galambos Péter írta színpadra.

Magyarul először láthatjuk színpadon Jane és nővére Blanche családdrámáját. Egy testvérpár kapcsolatáról, egymás iránti mély irigységéről és félelméről szól. A thrillerbe hajló történetet Libor Katalin díszlete tette filmszerűvé. „A díszlet hálókból áll, a falak műanyag nyomtatott hálókból vannak, és ez olyan varázslatot tud, hogyha mögötte világítunk meg valakit, akkor megjelenik, egyébként eltűnik. Egyébként lehet leválasztani tereket egymásról, pillanatok alatt megváltozik a teljes helyszín.”

Blanche mozgáskorlátozott, mozgástere szűkös, nem több, mint a szobája, ami később lecsökken az ágyára. Kalmár Zsuzsa, színész, Szabadkai Népszínház Magyar Társulata: „Ami nekem feladta a feladatot, ez a bénaság, hogy deréktól lefelé nem mozog az ember. Ennek ellenére minden érzelmi amplitúdót igyekszünk eljátszani, ettől meg a láb megmozdulna bizonyos alkalmakkor. Ez nekem tényleg kihívás volt.”

Bár az előadás ötszereplős, egy hatalmas Baby Jane monológnak tűnik. Pesitz Mónikának hatalmas mennyiségű szöveget kellett elsajátítania. „Az első olvasópróbán végigolvastuk a darabot és tudatosult bennem, hogy a negyvenöt oldalból kettő oldalon nem vagyok, és tizenhat hatkilós monológom van, akkor megijedtem. Elkezdtem számolni a napokat és kiszámoltam, hogy naponta három oldalt kell tökéletesen megtanulnom ahhoz, ahhoz, hogy a főpróbahétig tökéletesen tudjam a szöveget.”

A rendező Galambos Péter nem akart nyilatkozni, de azt megtudtuk, hogy régóta foglalkozik a függőség különböző fajtáival, és az előadás is lényegében függőségtörténet.

Szabadka
népszínház
ősbemutató
Mi történt Baby Jane-nel?

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.