Ugrás a tartalomra

Milan Belegišanin Szirmai Károly Irodalmi-díjas

2023.12.10
11:22
2023.12.10
16:19
Forrás
Pannon RTV
Milan Belegišanin újvidéki írónak ítélték oda a Szirmai Károly Irodalmi-díjat. A verbászi Városi Múzeumban adták át az elismerést, amelyet 48. alkalommal osztottak ki.

Milan Belegišanin a Mosoly és egyéb csodák című könyvéért kapta az idei elismerést. „Az irodalomban ez az első díjam, és rendkívül örülök neki, különösen annak, hogy éppen ezt a díjat kaptam. Ez egy olyan elismerés, amely kifejezetten különleges Vajdaságban, ugyanis ez vonatkozik mind a magyar, mind a szerb szerzőkre. Nem utolsó sorban a Szirmai Károly-díj regényírásra is kiterjed. Van-e szebb dolog a multikulturális Vajdaságban, mint egy ilyen elismerést kapni?”

A öt tagból álló Szirmai Károly emlékbizottság hozta meg a döntést, hogy kinek ítélik ezt a rangos elismerést. Bordás Győző, a Szirmai Károly emlékbizottság tagja: „Azt hiszem, hogy a díj méltó helyre került, ahogy eddig mindig. Az említett író nagyon érdekes szemérmetes világot tár elénk a falusi rurális vidékével, ahol a kávéháztól a privát életig számos esemény zajlik, és ezeket nagyon élethűen írja meg.”

A Szirmai Károly Irodalmi Díjat 1976 óta minden évben kiosztják. A kezdetektől fogva egyik évben szerb, a másik évben magyar nyelvű novelláskötet szerzőjének ítélik oda ezt a rangos elismerést. Bógáncs Andrijašević Lívia, a VMSZ verbászi helyi szervezetének elnöke: „Ami fontos szerintünk, az a kapcsolat a szerb és a magyar ajkú emberek között itt, Verbászon és Vajdaságban. Nagyon fontos, hogy lássuk azt, hogy együtt vagyunk. Nem egymás mellett, hanem együtt élünk, és ez a legfontosabb számunkra.”

A városi múzeumban az egyesület Aranykalász Kézimunka Csoportjának kiállítása is megtekinthető volt, valamint a múzeum előtti téren karácsonyi fesztivált is rendeztek, amelyre szombat estig várták a látogatókat.

Szirmai Károly Irodalmi Díj
Milan Belegišanin
Verbász
Bordás Győző
Bógáncs Andrijašević Lívia

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.