Ugrás a tartalomra

Mintegy száz fiatal zongorista vett részt a Pianissimo fesztiválon (videó)

2016.06.02
06:18
Közel száz fiatal zongorista vett részt a Pianissimo fesztiválon
Közel száz fiatal zongorista vett részt a Pianissimo fesztiválon. A Szabadkai Zeneiskola harmadszor szervezte meg a régió tehetségeinek seregszemléjét. A szerda este megtartott gálaműsoron az alsósok szinte kizárólag klasszikus műveket adtak elő, míg a felsősök közül többen is a dzsesszmuzsika felé kacsintgattak. A Pianissimo fesztiválnak olyan fiatal résztvevői is voltak, akik alig látszottak ki a zongora mögül, mégis ügyesen adták elő a számukra előírt darabokat. A tanárok szerint a kicsiket azért vonzza a zongora, mert viszonylag gyorsan meg lehet rajta tanulni egyszerűbb dallamokat, viszont a komolyabb eredményekhez szorgalomra és kitartásra van szükség. Papillion Judit, zongoratanár: "Kis erőfeszítéssel el tudnak játszani mondókákat, egyszerű dalocskákat. Összehasonlítva például a hegedűvel, a zongoránál ez sokkal egyszerűbb. Aztán amivel még ide tudjuk csalogatni a gyerekeket, az hogy idővel a tanterv is módosul, és igyekszünk minél populárisabb, népszerűbb, szórakoztatóbb zenét is becsempészni a kötelező tananyag mellé." A dzsessz muzsika egyre népszerűbb a fiatal zongoristák körében. Lévay Boglárka: "Két darabbal mentem. Egy Haydn szonátával és egy dzsessz darabbal, egy Oscar Peterson transzkripcióval. Kellett elég sokat gyakorolnom, de egyrészt szeretem is, ezért könnyebben ment, mint ahogy esetleg másoknak."



A Pianissimo fesztiválon idén egész Vajdaság területéről hét iskola vett részt. A távolabbi településről érkezők is fontosnak tartották, hogy fellépjenek a gálakoncerten. Ágó Gergely, Zenta: "Második óta zongorázom. Azért választottam a zongorát, mert nagyon megtetszett a hangja. Ma Haydn 16. szvitjének az első tételét fogom előadni." A versenyjellegű fesztivált harmadszor szervezte meg a Szabadkai Zeneiskola, hiszen a hangszertanulás nélkülözhetetlen eleme az összehasonlítás, a megmérettetés. Máté Krisztina, zongoratanár, a fesztivál szervezője: "Rögtön a kategóriák végén a zsűri eredményt hirdetett, valamint vélemény is mondott. Tehát egy kicsit irányította a tanárokat és a diákokat is a következő évre, jó tanácsokkal látták el őket." A Szabadkai Zeneiskola vezetői a jövőben bővíteni szeretnék a fesztivál programját és a zongoraoktatást népszerűsítő szemináriumokat és előadásokat is szerveznek majd.

Most

16:51, Frissítve: 21:15

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.