Ugrás a tartalomra

Mit tudunk, illetve mit nem tudunk a kortárs magyar költészetről

2024.03.22
10:29
2024.03.22
16:24
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel tartottak panelbeszélgetést Belgrádban. Az eseményen mások mellett Terék Anna, Kollár Árpád, Orcsik Roland és Marija Šimoković költő és műfordító vett részt.

A vajdasági magyar irodalmároknak nem alábecsülni kell magukat, hanem büszkének kell lenniük a kultúrára, amelyhez tartoznak – emelték ki a panelbeszélgetés résztvevői.

Marija Šimoković, költő, műfordító: „Ez egy nagyon magas szintű és nagyon eleven kultúra, és ezzel az idővel tulajdonképpen egy ritmusban pereg. Ezért aktuális a vers, amit a magyar költők írnak, a vajdasági magyar költők, és egy óriási tradícióval rendelkeznek.”

Terék Anna, költő, drámaíró: „Szerintem inkább van egy összekötő szerepe, vagy egyfajta ilyen gazdagítási szerepe, és egy olyan árnyalatot ad magának az összességi magyar irodalomnak, ami nem igazán van másik helyeken. Én pont abban tudom megfogni ezt a fajta különlegességet, hogy valahogy mi sokkal nyersebben, sokkal inkább kitárulkozóan beszélünk érzelmekről, történésekről, hogyan történt velünk valami, hogyan éltük azt át. Valahogy az érzelmeinket előbb tudjuk megmutatni, vagy egyfajta vadabb módon tudjuk megmutatni.”

A panelbeszélgetésen egyebek mellett szó esett a gyermekköltészetről és a szerb irodalomról is.

Orcsik Roland, költő, műfordító: „A szerb kortárs irodalomból rendkívül izgalmas a regény is, a költészet is és leginkább talán az, hogy nagyon merész a szerb irodalom. Nagyon hajlamos a kísérletezésre és ez gyakorlatilag a huszadik században erősödött fel az avantgárdtól kezdődően, de aztán végig megtalálható ez a vonása a szerb irodalomnak.”

Kollár Árpád, költő, műfordító: „A felnőtt olvasókhoz a gyerekeken keresztül vezet az út. Aki gyerekkorában nem válik olvasóvá, vagy nem szereti meg a költészetet, annak még van egy esélye középiskolás korában amikor szerelmes, és akkor elkezd olvasni. De nagyon ritka az, aki felnőtt korában kezd el költészettel foglalkozni, vagy költészetet, verseket olvasni.”

A panelbeszélgetést követően a résztvevők versolvasást tartottak. A költészet világnapja alkalmából megrendezett eseményt a szerb fővárosban működő Collegium Hungaricum magyar kulturális központ és a Belgrádi Kulturális Központ közösen szervezte.

Terék Anna
Kollár Árpád
Orcsik Roland
Marija Šimoković
Belgrádi Kulturális Központ
Collegium Hungaricum

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.