Ugrás a tartalomra

Mohol: Bemutatták Ilyés Lénárd Algernon-effektus című monodrámáját (videó)

2017.05.07
14:15
Moholon mutatta be Ilyés Lénárd Algernon-effektus című monodrámáját
Moholon mutatta be Ilyés Lénárd Algernon-effektus című monodrámáját. A színművész számára érdekes volt megismerni az értelmi fogyatékosok világát, a színpadon azonban nem az ő életüket szerette volna bemutatni, hanem megalkotni a saját figurát. A monodráma főhőse Charlie Gordon. A 32 éves, értelmi fogyatékos férfi egy műtét következtében okossá válik. A drámai csúcspont a főhős visszaváltozása, és az a lelki vívódás, amikor szembesül azzal, hogy a műtét hatása nem végleges. Lassan ismét értelmi fogyatékossá válik, de előtte még jelentést ír saját fejlődéséről. Ilyés Lénárd budapesti színművész Daniel Keyes: Virágot Algernonnak című regénye alapján vitte színpadra a darabot. Algernon effektus 2 Ilyés Lénárd, színművész: „Nekem az volt benne az érdekes, hogy hogyan tud valaki egy picit kinyílni és egy fejlődés útjára elindulni, hogyan tud körülnézni, hogyan tudja a világban a tekintetével meglátni azt, hogy egy picit másképp is működik, mint ahogyan eddig gondolta és az ezzel való érzelmi azonosulás, az ezzel való érzelmi változás az az út, ami engem érdekelt, ebben a darabban.” Algernon effektus 1 A színművész elmondta, hogy nem szerette volna lemásolni a hétköznapi értelmi fogyatékosok viselkedését és életét. Bicskei Zoltán rendezővel együtt úgy gondolták, hogy meg kell találnia magában a figurát, mert ettől lesz egyéni az alakítás. „Úgy csináltuk meg, hogy a szöveget értelmezvén eljutottunk a szereplő igazságaihoz, hogy mi az, amiket gondol, és mi az, amiket érez. Ezek után megtaláltuk az ő akadályait, hogy hogyan tud a beszédben akadályba ütközni, hogyan tudja magát kifejezni, hogy a figyelmével milyen zavarokba esik, hogy hogyan tudja magát nehezen kifejezni, és hogyan tudja nehezen látni a körülötte lévő dolgokat.”



A darab alapjául szolgáló regény népszerűségét az is bizonyítja, hogy két film is készült már belőle: egy Oscar-díjas alkotás 1968-ban, valamint egy tévéfilm 2000-ben.  
Mohol
Ilyés Lénárd
Algernon-effektus

Most

20:56

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.