Ugrás a tartalomra

Most vagy soha! - Telt házas díszbemutató Palicson

2024.03.22
08:04
2024.03.22
16:08
Forrás
Pannon RTV
Vajdaságban Palicson vetítették először a nemrég Magyarországon is bemutatott megaprodukciót, a Most vagy soha! című filmet.

A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilm fikciós szálakat is tartalmaz, de alapvetően a márciusi forradalom egy napját meséli el.

A vetítést a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vándormozi szervezte. Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke azt mondta, a nagy érdeklődésre való tekintettel a filmet Vajdaságban több helyen is bemutatják majd.

„Ilyen még nem volt, hogy egy héttel a magyarországi bemutatót követően magyar filmet be tudunk mutatni Vajdaságban. Konkrétan itt Palicson fog sor kerülni a díszbemutatóra. Hatalmas az érdeklődés, ez azt jelenti, hogy jól döntöttünk, amikor megkértük Rákay Philipet, hogy hozza el a filmet nekünk is Vajdaságba, és arra számítunk, hogy a következő hónapokban újabb helyeken is vetíteni fogjuk a filmet, tehát ez most a díszbemutató, és hamarosan tájékoztatást fogunk adni arról, hogy hol és mikor lesz még látható a film a következő időszakban.”

A Most vagy soha! című film palicsi vetítésen jelen volt a film kreatív producere és forgatókönyvírója, Rákay Philip is, akivel kollégánk, a Pannon RTV igazgatóhelyettese, Agárdi Gábor beszélgetett az alkotásról a vetítést követően. Rákay Philip médiaházunknak adott interjújában azt mondta, a film kapcsán az elmúlt napokban a tízmillió történész országa lett Magyarország. Szerinte ez jó, mert beszélnek a filmről és vita alakul ki arról, hogy meddig lehet elmenni a fikciós szállal. Az alkotást a több mint hatmilliárd forintos költségvetése miatt a legdrágább magyar filmként emlegetik.

„Valóban a legdrágább filmként emlegetik, miközben azt hiszem, reálértéken számolva nem ez a legdrágább magyar film, hanem a Kincsem. Hiszen sok sok évvel ezelőtt, amikor a Kincsem 3-3,5 milliárd forintból készült, akkor sokkal olcsóbban lehetett filmet forgatni, mint ma Magyarországon. Ma minimum duplájába kerülnek a filmforgatási költségek. Ráadásul ennek a hatmilliárd forintnak a felét egy hatalmas hollywoodi méretekben és minőségben megépített díszletvárosra fordítottuk, ami a forgatás után a magyar állam tulajdonába kerül. Most pont az egyik hollywoodi filmstúdió bérli ki, hiszen ha XIX. századot akar valaki forgatni, legyen az Párizs, Bécs, Pestbuda, Pozsony vagy bármelyik európai nagyváros, akkor ebben a díszletben ezt le lehet forgatni. Ezt itt hagytuk a magyar államnak, ezt a díszletet, ez 30-40, akár 50 évig állni fog és nagyon sok pénzt fog termelni majd az államnak. Egyébként pedig a világ legdrágább műfaja kosztümös filmet forgatni. Hatezer jelmezzel dolgoztunk, tízezer statisztanap. Hogy érzékeltessek valamit, mondjuk a legnagyobb forgatási napon kb. 1000-1100 fős stábot mozgattunk és ilyenkor mondjuk 10-12 óra munkaórával 2 perc hasznos filmidőt lehet felvenni.”

A vetítéssel egyidőben Közügyek című műsorunkban a film rendezője, Lóth Balázs mesélt az alkotási folyamatról, valamint a filmet érő pozitív és negatív kritikákról.

Most vagy soha!
Rákay Philip
Dr. Pásztor Bálint
filmbemutató

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.