Ugrás a tartalomra

Nagy érdeklődés az új magyar filmek iránt Palicsi Filmfesztiválon (videó)

2016.07.18
06:20
Vasárnap megkezdődött az új magyar filmek vetítése a Palicsi Filmfesztivál keretében
Vasárnap megkezdődött az új magyar filmek vetítése a Palicsi Filmfesztivál keretében. Szabadkán, a Lifka Sándor Art Mozi zsúfolásig megtelt közönséggel, szinte egy gombostűt sem lehetett leejteni. Kicsinek bizonyult a 66 férőhelyes szabadkai Lifka Sándor Art Mozi, a vasárnap délutáni vetítésre pótszékeket is be kellett vinni, és a lépcsőkön is ültek emberek. Az Anyám és más futóbolondok a családból című filmet mutatták be, nagy sikerrel. A vajdaságiak kíváncsiak az utóbbi évek magyar műveire. Molnár Verona, Szabadka: „Szerintem mind jobbak. A magyar művészet különös, különleges, mint ahogy a magyar nyelv is. Én legalábbis annak tartom. És úgy gondolom, hogy a művészetek terén is nagyon különös dolgokat tudunk így alkotni, vagy tudnak a művészek alkotni.” Kákonyi Tibor, Budapest: „Én nagyon szeretem az Ibolyának a filmjeit, mert annyira realisztikus, annyira megfogja a témát. Nagy tisztelője vagyok Fekete Ibolyának.”



Ha veszélyt érez, továbbáll, és magával viszi a családját. Fekete Ibolya mozija, az Anyám és más futóbolondok a családból című film egy négygenerációs történet. A 20. század telis-tele volt viszontagságos eseményekkel, két világháborúval, 56-tal és sok minden mással, ezért rendre továbbáll a család az anya kezdeményezésére. Mindez azonban nem rontja el a kedvüket. Hurcolkodnak át az életen, egymásnak vetett háttal, önfeledten. Fekete Ibolya, rendező: „Szerették a nézők. Elég sokan meg is nézték, tehát várakozáson felüli nézőszámot produkált Magyarországon. Megjelent azóta a DVD, azt azonnal elkapkodták, újra kellett nyomni. Szóval van egy szeretetteljes légkör a film körül.” Az új magyar filmek közül idén összesen 9 alkotást láthat a közönség, többségüket a Lifka Sándor Art Moziban tűzik műsorra. Siflis Zoltán, a magyar filmek válogatója: „Igyekeztem valóban különböző témákat és különböző stílusokat képviselő játékfilmeket válogatni. A magyar filmművészet valóban egy megújuló szakaszban van, és nem is volt nehéz választani, hiszen inkább néhány fontos filmről kellett lemondani, amit szintén szerettünk volna bemutatni.” A magyar filmeket a fesztivál idején fél öttől vetítik a Lifkában. A szervezők üzenik, érdemes időben érkezni, hogy legyen ülőhelyük a moziban.
lifka sándor art mozi
palicsi filmfesztivál
új magyar filmek

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.