Ugrás a tartalomra

Nagy István festőművész születésének 150. évfordulójára emlékeztek Szabadkán

2023.12.07
20:38
Forrás
Pannon RTV
A modern magyar festészet egyik legnagyobb egyénisége.

Nagy István festőművész születésének 150. évfordulójára emlékeztek a Szabadkai Városi Múzeumban. Nagy István a 20. század elején alkotott, a modern magyar festészet egyik legnagyobb egyénisége. Témái közé az erdélyi havasok komor világa, az alföldi faluk, tanyák és élet barázdálta arcú parasztok tartoztak, így a bácskai táj is megjelenik festményein.

N. Kovács Zita, a bajai Türr István Múzeum művészettörténésze a városi múzeumban a festőművész új interpretációs és korszakolási lehetőségeiről tartott előadást. „Különböző rendezvényekkel szeretnénk felhívni a figyelmet az ő életművére, amely azt gondolom, hogy kimondható, hogy a 20. század egyik legjelentősebb magyar festészeti hagyatéka. Különleges, mert nem sorolható egyik iskolához sem, nem sorolható művészeti csoportosulásokhoz sem, meglehetősen magányos és egyéni hangja volt a 20. század első felében.”

Nagy István
festő
N. Kovács Zita

Most

13:11, Frissítve: 13:21

Tizenhatan vehették át diplomájukat Zentán

A kertész- és mezőgazdasági mérnök szakon végzett hallgatók diplomaosztóját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában tartották. Az eseménynek a Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központja adott otthont.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.