Ugrás a tartalomra

Nagy murit csaptak a ceremóniamesterek

2022.01.30
08:20
2022.01.30
18:25
Forrás
Pannon RTV
Megtartották a 15. vőfélytalálkozót a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. A bálra 12 vőfély érkezett, akik az esten megjelenítették a lakodalom hagyományos ceremóniájának egy-egy érdekes részletét.

Vőfélybot és zeneszó. Mindkettőből volt bőven a tizenötödik vajdasági Vőfélytalálkozón. Azt mondták, harminc éve még a legtöbb lakodalomban volt vőfély, ez mára már nem feltétlenül jellemző. A találkozó jó hangulatban telt, a vendégek valóban lakodalomban érezhették magukat.

Soós János, szervező: „Egy egész lakodalmast végigcsinálunk, annyi különbséggel a valódi lakodalomhoz képest, hogy minden jelenetet más-más vőfély fog levezényelni.”

Dávid Kitti még csak tizenhét éves, de már negyven lakodalmat vezényelt végig. Vőfélynőből kevés van, bár vannak, akik kimondottan őket keresik.

„Más a viselet. Nem olyan régen keresett fel egy fiatal pár, akiknek nem tudtam elfogadni az időpontját, és ők kérdezték ismerek-e másik hölgyet, mert ők nem akarnak férfit, mert nekik nincs népviseletük. Nincs az a kalocsai magyar hímzett nőies népviselet.

Nemcsak Vajdaságból, hanem Magyarországról is érkeztek vőfélyek.

Csorba Csaba Kaposvárról jött, szerinte a magyar hagyományok soha nem fognak kikopni, csak egy kicsit átalakulnak. A vőfély elengedhetetlen kellékei a bokrétás kalap és a szalagokkal feldíszített vőfélybot.

„Ez a második vőfélybotom, egy szép faragott, egy népművész barátom faragta, én voltam a vőfély a lakodalmában, bár akkor még nem tudtam, hogy ezzel fogok foglalkozni. Sok szalag van rajta, van kaposvári is, egy kézműves hölgy csinálja. Ez már a második vőfélybotom, az első a megyei múzeumban van Kaposváron.”

A vőfélytalálkozóra számos településről érkeztek, többféle hagyományt hoztak, így színes volt a rendezvény.

vőfélytalálkozó
Népkör
Népkör Magyar Művelődési Központ
Szabadka

Most

11:27, Frissítve: 11:51

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.