Ugrás a tartalomra

Nagy volt a ricsaj a törökbecsei Művelődési Házban (videó)

2016.11.06
05:57
A törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület szervezésében, szombaton tizenharmadik alkalommal rendezték meg a hagyományos Ricsaj bánáti népművészeti találkozót
A törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület szervezésében, szombaton tizenharmadik alkalommal rendezték meg a hagyományos Ricsaj bánáti népművészeti találkozót. Az eseményen mintegy 170 hagyományápoló mutatta be a magyar néptánc és népzene hagyományait.         Nagy volt a ricsaj a törökbecsei Művelődési Házban szombaton, ahol népzenészek, néptáncosok, kézimunkázók és kézművesek gyűltek össze. Délután már nagyban készülődtek a csoportok az esti fellépésre. Mihályfi Elvira, táncoktató: „A Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület négy tánccsoportja lép fel, és két énekegyüttese, mégpedig a legkisebbek, az ovisok, a Parapács táncegyüttes, az alsós korosztály, az Apróka, a felsős korosztály, a Hajdina táncegyüttes, és végül a felnőttek és a középiskolások.”



Míg a résztvevők a fellépésre hangolódtak, a látogatók a kirakódóvásárban és az egyesület keretében működő Bokréta kézimunkacsoport kiállításban gyönyörködhettek. A gyerekeket is bevonták a munkába, akik nagy örömmel díszítették a mézeskalácsokat, csuhébabát készítettek, és apró, színes gyöngyöket fűztek. Mári Anasztázia, Sándorfalva: „A gyöngyfűzés az olyan, hogy gyöngyökből felfűzünk egy egy drótra mintákat, és lehet belőle fülbevalót, ékszereket, kulcstartót, vagy mindenféle szimbólumot készíteni.” Az esti gálára zsúfolásig megtelt a Művelődési Ház színházterme. Az egybegyűlteket a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Dudás Károly köszöntötte. „Annak idején a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséget, mint a közművelődési ernyőszervezetünket egy kicsit bántották is, hogy nem igen vagyunk jelen a szórványba. Hát ez akkor sem volt igaz, hiszen pont itt Törökbecsén a Jókai Mór Művelődési Egyesület székházának a felújításához hozzájárult a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, és amikor több mint ötven művelődési házat újítottunk fel, ebből több mint negyven a szórványban van” – mondta a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, az MNT tagja. A rendezvényt először 2004-ben szervezték meg, azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Ilia László főszervező szerint a törökbecseiek örömmel látogatják a népművészeti találkozót. Ilia László, titkár, Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület: „Lehet, hogy kétnaposra kell a fesztivált rendeznünk, szerveznünk, mert túl hosszú már a program. Mi hívhattunk volna most is még, de a 200 km-ről vagy annál távolabbról jövő vendégeinknek nem tudjuk mondani, hogy csak öt percet legyenek a színpadon, ebből kifolyólag tehát elég hosszú a program, ezért azon gondolkodunk, hogy talán kétnaposra fogjuk ezt a rendezvényt szervezni.” A helyiek mellett Tordáról és Nagykikindáról, valamint a magyarországi Sándorfalváról és Mezőtúrról is érkeztek vendégek.

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 15:40

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.