Ugrás a tartalomra

Napsugaras séta Zentán

2021.04.17
18:05
2021.04.17
19:19
Forrás
Pannon RTV
Újabb várostörténeti sétát tartottak ma délután Zentán.

Ezúttal a napsugaras oromfalak voltak a túra középpontjában. A 19. században idetutajozott fa igen olcsó építőeszköznek bizonyult. Ennek köszönhetően a tapasztott nádfüzérből kialakított, fehérre meszelt falakat először egyszerű végdeszkák, majd mind díszesebb deszkaoromzatok váltották fel. A napsugaras oromfalak zentai megjelenése helyi interpretációnak számít. A díszítő célzat mellett szimbolikus jelentése is van.

Az ismeretterjesztő séta résztvevőit Pejin Attila, a zentai Városi Múzeum vezetője kalauzolta végig. Az első sétákat a helyi zsidó temetőben tartották meg, ezt követően indultak a városon belüli séták.

Pejin Attila, múzeumvezető, Városi Múzeum, Zenta: „Bő három évvel ezelőtt jött a séták ötlete. Kialakult egy kis kemény mag, 10-15 ember. Beültek, végig hallgattak, bármennyit is beszéltem, érdeklődtek, de ennyi. Ekkor jutott eszembe, hogy miért nem lehetne ezeket beszélgetéseket kivinni, és akkor nem ex katedra lesz, hanem egy kicsit interaktívabb. Ezeken a sétákon keresztül lehet biztatni a résztvevőket, hogy ők is meséljenek sztorikat.”

Zenta
Pejin Attila

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.