Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Napsugaras séta Zentán

2021.04.17
18:05
2021.04.17
19:19
Forrás
Pannon RTV
Újabb várostörténeti sétát tartottak ma délután Zentán.

Ezúttal a napsugaras oromfalak voltak a túra középpontjában. A 19. században idetutajozott fa igen olcsó építőeszköznek bizonyult. Ennek köszönhetően a tapasztott nádfüzérből kialakított, fehérre meszelt falakat először egyszerű végdeszkák, majd mind díszesebb deszkaoromzatok váltották fel. A napsugaras oromfalak zentai megjelenése helyi interpretációnak számít. A díszítő célzat mellett szimbolikus jelentése is van.

Pannon RTV

Az ismeretterjesztő séta résztvevőit Pejin Attila, a zentai Városi Múzeum vezetője kalauzolta végig. Az első sétákat a helyi zsidó temetőben tartották meg, ezt követően indultak a városon belüli séták.

Pannon RTV

Pejin Attila, múzeumvezető, Városi Múzeum, Zenta: „Bő három évvel ezelőtt jött a séták ötlete. Kialakult egy kis kemény mag, 10-15 ember. Beültek, végig hallgattak, bármennyit is beszéltem, érdeklődtek, de ennyi. Ekkor jutott eszembe, hogy miért nem lehetne ezeket beszélgetéseket kivinni, és akkor nem ex katedra lesz, hanem egy kicsit interaktívabb. Ezeken a sétákon keresztül lehet biztatni a résztvevőket, hogy ők is meséljenek sztorikat.”

Zenta
Pejin Attila

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:41

Jelentősen enyhültek a korlátozások Angliában

Jelentősen enyhültek a járványügyi korlátozások Angliában, bár a brit kormány továbbra is fokozott elővigyázatosságra intette a lakosságot, elsősorban a koronavírus indiai változatának egyes gócpontokban észlelt terjedése miatt.

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.