Ugrás a tartalomra

Negyed évszázada hallgatott el „A Hang”

2023.05.14
18:54
Forrás
Pannon RTV
Huszonöt éve, 1998. május 14-én halt meg Frank Sinatra, olasz származású amerikai énekes, filmcsillag, a szórakoztatóipar egyik valaha élt legnagyobb alakja.

A New Jersey állambeli Hobokenben látta meg a napvilágot 1915. december 12-én, szicíliai bevándorlók gyermekeként. Születésekor az egyik orvos egy fogóval véletlenül átszúrta a dobhártyáját, ám ez sem hátráltatta abbéli elhatározását, hogy énekes legyen.

Lépcsőnként haladt a siker felé

A sikereihez vezető úton több mindent kipróbált. Volt pincér és újságíró is, mígnem a Hoboken Four együttessel megnyert egy rádiós tehetségkutató versenyt. A zenekarral szerződést kapott, és országos turnéra indult. Ontani kezdte a slágereket, 1952-ig 86 dalt vitt sikerre. Odavoltak érte a hölgyek. Becenevén „Frankie Boy” telt házas koncertjeinek sikerében érzelmes, magával ragadó előadásmódja is szerepet játszott. Később úgy is nevezték, hogy „A Hang”, majd „Öreg kékszemű”. Amikor a zenei színtér átalakult, háttérbe szorult.

Aranyat érő áttörés

1953-ban a Most és mindörökké című háborús filmdráma repítette ismét a csúcsra, miután döcögni kezdett énekesi pályája. Alakítása Oscar-díjat ért. Az 1950-es években saját lemezcéget és filmprodukciós vállalatot alapított. Énekesként is visszatért a csúcsra, Las Vegas-i show-műsora évekig futott telt házzal. Megszámlálhatatlan dallal került fel a listákra, több slágere nem heteket, hanem hónapokat, sőt éveket töltött a csúcson. A Songs for Swinging Lovers például 66, a Strangers in The Night 73, a Nice ’n Easy 86, az Only The Lonely 120 héten át szerepelt az amerikai Billboard listáján. Pályafutásának talán legnagyobb sikere, a zenetörténet egyik legtöbbször feldolgozott slágere a My Way, amelynek szövegét Paul Anka írta. Frank Sinatra összesen 13 Grammy-díjat kapott, több mint 1800 felvételt készített, 31 aranylemez, kilenc platinalemez, három dupla és egy tripla platinalemez jelzi sikerét.

Csupán Ella Fitzgeraldnak sikerült hasonló

Még az 1990-es években is turnézott. 80. születésnapjára húsz CD-ből álló gyűjtemény jelent meg. Frank Sinatra 1998. május 14-én két szívroham után halt meg Los Angelesben. A múlt század egyik legnagyobb énekese volt, akinek népszerűségével csak Elvis Presley, Michael Jackson és a Beatles tudta felvenni a versenyt. A hollywoodi Hírességek sétányán három csillaga is van zenei és filmművészeti pályafutása elismeréseként.

A Pannon RTV-nek korábban exkluzív interjúban mesélt Tom Dreesen amerikai komikus, aki tizenhárom évig turnézott az énekessel.

https://www.mixcloud.com/Pannon_Radio/exkluz%C3%ADv-interj%C3%BA-tom-dreesen-amerikai-komikussal/

Illetve az USA legendás rádiósa, a néhai Sid Mark, aki közeli barátságot ápolt Sinatrával.

https://www.mixcloud.com/szmr/a-r%C3%A1di%C3%B3-aranykora/

Frank Sinatra

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.