Ugrás a tartalomra

Nehéz, de sikeres volt a tornyosi Ady Endre ME éve

2020.12.17
14:29
2020.12.17
17:28
Forrás
Pannon RTV
A világjárvány nem csak turizmusra és a vendéglátóiparra nyomta rá a bélyegét, de a művelődési egyesületek működését is ellehetetlenítette.

A tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesületnek sem sikerült teljes mértékben minden tervét megvalósítania, azonban a nehézségek ellenére is sikeres évet zárt. Az egyik nagy fordulópont az életükben az, hogy nagy népszerűségnek örvend a közelmúltban elindított népzenei oktatásuk.

Az egyesület már 40 éve működik. Sok mindent megéltek már ez elmúlt évtizedekben, ilyen körülmények között azonban még nem dolgoztak. Ahogyan Tóth Ugyonka Frigyes, az egyesület elnöke fogalmazott, számukra kettészakadt az év: januártól márciusig minden meghívásnak eleget tettek, ezt követően Szerbiában is felütötte fejét a koronavírus, így már csak az ősz kezdetén, a helyzet javulásával tudtak színpadra állni. Ennek ellenére mégis sikerült teljesíteni 10 fellépést.

„Évi szinten nekünk 40-45 fellépésünk szokott lenni, saját rendezvényekkel. Abból a Népzenei találkozót úgy-ahogy sikerült megrendezni, de azt is Csantavéren, ugyanis ott még lehetett rendezvényt szervezni akkor, amikor már Zentán nem lehetett.”

Az egyesületen belül két néptánccsoport is működik, amelyek az idei évben új táncoktatókat kaptak Topolcsányi János és párja személyében. Megkezdték idén a népzenei utánpótlás oktatását is.

Tóth Ugyonka Frigyes elmondta: „Márciusban, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel karöltve beindult a népzenei oktatás. Ez is olyan, hogy beindult, azután megszakadt, de most őszre újraindult. Szerencsére egy 20-25-ös létszámú csoport az, aki kedvet kapott arra, hogy népzenével foglalkozzon, beleértve a vonós és fúvós hangszereken keresztül a citerát és a tamburát is.”

Az elnök úgy véli, hogy amint a járványhelyzet megengedi, minden hétvégén egy fellépésre kerül sor, hiszen az idei kaotikus állapotok miatt nagyon sok rendezvény elmaradt. Ezeket a következő évben szeretnék pótolni.

Tornyos
Tóth Ugyonka Frigyes

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.