Ugrás a tartalomra

Nemzetközi Népzenei Fesztivál Tornyoson

2023.11.26
12:20
2023.11.26
17:04
Forrás
Pannon RTV
XV. Alkalommal tartották meg Tornyoson a Nemzetközi Népzenei Fesztivált. Az est folyamán 12 előadást láthatott a közönség. A nézők a vajdasági népzenével foglalkozó egyesületeken túl magyarországi csoportok fellépését is megtekinthették.

A tornyosi színházteremben Baráth László tárogatóművész előadásával kezdődött a XV. Nemzetközi Népzenei Fesztivál. A hungarikumként számon tartott hangszer a szabadság és a magyar lélek hangja, mondja Baráth László a Rákóczi Tárogató Egyesület tagja.

„Ősi hangszer, Perzsiából ered, és a honfoglalás idején honosodott meg nálunk is, tehát ez a magyar kultúrában több mint ezer éve létezik. Tulajdonképpen az igazi léte az a Rákóczi szabadságharc idején, mint harcra felhívó és szórakoztató hangszer létezett.”

A magyarországi Nagymágocsról a Nefelejcs Népdalkör és Napraforgó citerazenekar Galgamenti népdalcsokorral és Mezőségi katonadalokkal érkezett. Mint mondják, a zenén túl az emberi kapcsolatok, a barátságok is összekötik őket a tornyosi egyesülettel.

Mélykútiné Németh Kornélia, szakmai vezető,Nefelejcs Népdalkör és Napraforgó citerazenekar, Nagymágocs, Magyarország: „Amikor eljövünk külföldre, ide Vajdaságba, úgy érzem, hogy a testvéreinkhez jövünk, merthogy ők is nagy szeretettel fogadnak minket, és mi is nagy szeretettel fogadjuk őket Nagymágocson, bármikor eljönnek. És amikor lehet, hogy egy év eltelik, de mintha tegnap lett volna, és ugyanott folytatjuk tovább. Nagy öröm, hogy meghívtak ide minket Tornyosra.”

A fiatalabb generációt képviselte a tornyosi Handa-banda tamburazenekar, akik három éve alakultak, a Csoóri Sándor oktatási programnak köszönve kezdték meg pályafutásukat. Feketicsi népdalokat adtak elő.

Horváth Máté, tag, Handa-Banda tamburazenekar, Tornyos:

„ Heten vagyunk, heten talán vagy nyolcan, és mindenfélét játszunk, tiszamentit, volt hogy bugyiszlóit tanultunk, meg inkább így a tiszamentieket.
- Mit jelent nektek a népzenélés?
- Hobbi még csak, reméljük, hogy tovább tudjuk vinni valami nagyobb célok felé.”

A tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület 40 éve működik, a keretein belül asszonykórus, ifjúsági tamburazenekar, gyermek néptánccsoport foglalkozik a magyar népzenével.

Tóth Ugyonka Frigyes, ügyvezető elnök, Ady Endre Művelődési Egyesület, Tornyos: „A rendezvény célja az, hogy egy bizonyos évadzáró jellegű programot csináljunk, amellyel a tavalyi évre pontot teszünk, és igyekszünk annyi erőt összeszedni magunkban, hogy egymást meghallgassuk, lelki erőt gyűjtsünk, hogy a következőkben is tovább tudjuk folytatni azt, amit eddig csináltunk, ez pedig a magyarságunk, hagyományunk és a népzenének a megőrzése.”

Az est folyamán Gunaras, Csóka, Zenta, Zsombó, Nagymágocs, Mohol, Csantavér és Tornyos népzenései és énekescsoportjai léptek fel.

Tornyos
Nemzetközi Népzenei Fesztivál
Handa-Banda
Nefelejcs Népdalkör és Napraforgó citerazenekar
Tóth Ugyonka Frigyes
Ady Endre Művelődési Egyesület
Baráth László

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.