Ugrás a tartalomra

Néptáncoktatóknak és népdalköröknek szerveztek képzést Maradékon

2018.02.03
16:13
2024.03.19
08:38
Forrás
Pannon RTV
Mintegy ötven szerémségi érkezett Maradékra a népdal- és néptáncoktatói kurzusra. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség egész Vajdaságot felölelő programján fiatalok és idősek egyaránt részt vettek.

A somogyi táncok alaplépéseit tanulták a szerémségi fiatalok és leendő oktatók. Szükséges a továbbképzés, hisz hagyományaink így örökíthetők át - mondta Berta Áron, maradéki néptáncos: „Többször is jártam ilyen rendezvényekre, meg szeretném tanulni a magyar táncot, fejleszteni a tudásomat még jobban.”

A szerémségi szórványban népdalénekléssel főleg az idősebbek foglalkoznak, de ők is igényelik az útmutatást – mondta Jovanović Edit, a mitrovicai Szerémség egyesület elnöke: „Minden ilyen esemény nekünk nagyon sokat jelent, mert nagyon sokat tanulhatunk, amire ott Mitrovicán nincs lehetőség.”

A maradéki továbbképzésre szerémségi dalcsokrot állított össze az oktató, Hanák Rigó Ildikó. Azt mondta, nem olyan egyszerű a tanítás: „Egy nehéz feladatnak bizonyul számomra, mert ők ismernek régi szerémségi dalokat, viszont nem az eredeti formájában.

A vajdasági szintű népdal- és néptáncoktatást a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezi. Céljuk, hogy felmérjék, hány szakképzett oktatóra van szükség a tartományban. Brezovszki Roland szakmunkatárs: „Igény van rá, és azt gondolom, hogy ez a legfontosabb. Mi a szövetségben ezeket az igényeket megpróbáljuk minél magasabb szinten lekövetn,i és segítséget nyújtani, hogy úgy tudjanak innen hazamenni, hogy feltöltődve, tudással a kezükben ezt tovább tudják adni.”

A program sikerességéhez nélkülözhetetlen a szellemi, de az anyagi támogatás is - mondta Sutus Áron, a szövetség elnöke: „Magyarország kormánya tavaly meghirdette a Csóri Sándor programot, és ez egy óriási lehetőség a felfejlődésre, ahhoz, hogy oktatókat fogadhasson mindenki, ahhoz, hogy a próbatermi körülményeket megfelelővé lehessen alakítani, ahhoz, hogy komoly viseleteket lehessen varratni.”

A rendezvényen tánc- és népdaloktatás mellett szakmai tanácsokkal is ellátják a csoportvezetőket és a koreográfusokat.

Maradók
néptánc
népdal
képzés
oktató
Brezvszki Roland
Sutus Áron

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 14:44

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk. A lakhatási kiadások a legmagasabbak. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.