Ugrás a tartalomra

Néptánctól és népzenétől volt hangos Zenta

2022.09.17
15:25
2022.09.17
16:53
Forrás
Pannon RTV
Hatodik alkalommal is megtartották a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom nevű rendezvényt Zentán. Két napon keresztül bőséges programkínálattal kedveskednek a szervezők a kilátogatóknak.

Az esemény több éve a magyar néphagyományt éltető és kedvelő közönségnek tartogat meglepetéseket. Szuhankó Sándor Bajsáról érkezett a rendezvényre. A gyékényszövés mesterségét mutatja be a látogatóknak.

„A legnagyobb baj az egészben, hogy egyedül vagyok és nincs nagyon sok érdeklődő, persze azért is leginkább, hogy a gyékény épp megért, úgy is hívják, hogy mogyoróérő vagy pedig szilvaérő gyékény, kádárgyékények és sokat kell belefektetni. Levagdosod a gyékényt, hazaviszed, szárítod, tárolod a padlásokon vagy akárhol és csak a szárított gyékényekből lehet dolgozni.”

Az itteni társulatok mellett az egész Kárpát-medencéből érkeztek népzenei és néptáncegyüttesek.

Kovács Zoltánné Krisztina, népdalénekes, Jászberény, Magyarország: „A jászság kultúrája mindig unikum volt az Alföldön belül is. Ismertsége a redempciónak is köszönhető, a redemptusi jászok élesztették fel a táncaikat, viseleteiket, énekeiket és nagy megbecsültséget élvez ez mind a mai napig a Jászságban.”

A kirakodóvásár, a gyermekprogramok és a kézműves foglalkozások évről évre hozzájárulnak a programsorozat népszerűségéhez. A 2015-ben alakult Pendergő tamburazenekar a műsorfolyam részeként mutatta be az idén megjelent második albumát.

Csonka Balázs, népzenész és zenetanár: „Most jelent meg a második lemezünk. Az első CD egyébként 2019-ben jelent meg, a vajdasági Tisza-mente zenei hagyománya, most pedig ami megjelent a bácskai Duna-mente hagyományos tamburazenéje, maga a cd-nek a címe a Bácskai Duna-mente muzsikája.”

A rendezvényt a Hagyományok Háza Hálózat-Vajdaság, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezi a budapesti Hagyományok Háza partnerségével.

Juhász Gyula, szervezőbizottsági tag: „Már várják az emberek, úgy a látogatók, mint a résztvevők ezt az alkalmat és mindig tömegesen eljönnek. Nagyon fontos, hogy itt Vajdaságban is legyen egy ilyen jellegű, ami nem annyira a színpadi kultúráját a népművészetnek, hanem egy kicsit az emberközelibb, tehát a kipróbálhatóság, a meghallgathatóság, a párbeszéd ez mind nagyon fontos itt.”

A rendezvény gálával, valamint táncházzal zárul. Utóbbi keretében szatmári, vajdaszentiványi, sárközi, kalotaszegi, magyarpalatkai, valamint dél-alföldi táncokra rophatják a résztvevők.

Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.