Ugrás a tartalomra
Viseletek
Pannon RTV / Hernyák Zsóka

Népviselet-kiállítás nyílt Zentán

2019-03-17
09:28
2019-03-17
18:12
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában megrendezett kiállításon az érdeklődők a népviselet-készítő tanfolyam legsikeresebb vizsgadarabjait tekinthették meg.
Viseletek

A kiállítást Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja nyitotta meg. A kiállítók szeptembertől márciusig 120 órás képzésben vettek részt. Megismerkedhettek Kárpát-medencei magyar népviseletekkel. Fajtner-Martonosi Lídia, kiállító, Újvidék: „Az alsó szoknyától kezdve szinte minden darabból varrtunk férfi és női viseletet is, többféle blúzt, férfi inget és mellényt is készítettünk.”

Viseletek

A tanfolyamon résztvevők nemcsak a különböző tájegységek népviseleteiről tájékozódhattak, hanem a Kárpát-medence magyar lakta területeinek néprajzi hagyományait is megismerhették. Tajti Erzsébet, tanfolyamvezető: „Tizenöt hallgatója volt a tanfolyamnak. Volt még két szakoktató kollégám, akik segítettek nekem, Donkóné Birkás Tünde és Borbásné Budai Valéria. Így tudtuk ezt a nagy létszámú csoportot magas színvonalon oktatni a varrásra és a viseletek készítésére, szabására.”

Viseletek

A tanfolyam és a vizsgadarabokat felvonultató kiállítás a VMMI és a Hagyományok Háza vajdasági hálózatának szervezésében valósult meg. Nádi Karolina, munkatárs, VMMI: „Sokan kerestek meg bennünk azzal, hogy segítsünk nekik megfelelő varrónőt találni, aki ért a viseletekhez. Vajdaságban nagyon kevés olyan ember van, aki valamennyire is értene a magyar népviseletekhez. Aki viszont igen, az nagyon elfoglalt. Ebből az igényből következett az, hogy megszervezzük ezt a tanfolyamot.”

A kiállítás április 8-ig tekinthető meg a VMMI oszlopcsarnokában.

Zenta
népviselet
kiállítás

Most

23:10

Vasárnap elnököt választ Ukrajna

Az ukrán elnökválasztás második fordulójában végleg eldől, marad-e az ország államfője Petro Porosenko, vagy átveszi a helyét Volodimir Zelenszkij, a humorista-színész-producer elnökjelölt.
16:59, Frissítve: 19:13

Szép időnk lesz húsvétkor

Kellemes tavaszi időre van kilátás a húsvéti időszakban. A többfelé kialakuló felhőzet időnként megzavarhatja a napsütést. Lehűlés a következő napokban sem várható.

Népszerű

Holttestet találtak a Tiszában

Megtalálták annak a 62 éves férfinek a holtestét a Tiszában Adorjánnál, aki március 24-én tűnt el Törökkanizsán.