Ugrás a tartalomra

Népviselet-kiállítás nyílt Zentán

2019.03.17
09:28
2024.03.19
08:34
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában megrendezett kiállításon az érdeklődők a népviselet-készítő tanfolyam legsikeresebb vizsgadarabjait tekinthették meg.

A kiállítást Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja nyitotta meg. A kiállítók szeptembertől márciusig 120 órás képzésben vettek részt. Megismerkedhettek Kárpát-medencei magyar népviseletekkel. Fajtner-Martonosi Lídia, kiállító, Újvidék: „Az alsó szoknyától kezdve szinte minden darabból varrtunk férfi és női viseletet is, többféle blúzt, férfi inget és mellényt is készítettünk.”

A tanfolyamon résztvevők nemcsak a különböző tájegységek népviseleteiről tájékozódhattak, hanem a Kárpát-medence magyar lakta területeinek néprajzi hagyományait is megismerhették. Tajti Erzsébet, tanfolyamvezető: „Tizenöt hallgatója volt a tanfolyamnak. Volt még két szakoktató kollégám, akik segítettek nekem, Donkóné Birkás Tünde és Borbásné Budai Valéria. Így tudtuk ezt a nagy létszámú csoportot magas színvonalon oktatni a varrásra és a viseletek készítésére, szabására.”

A tanfolyam és a vizsgadarabokat felvonultató kiállítás a VMMI és a Hagyományok Háza vajdasági hálózatának szervezésében valósult meg. Nádi Karolina, munkatárs, VMMI: „Sokan kerestek meg bennünk azzal, hogy segítsünk nekik megfelelő varrónőt találni, aki ért a viseletekhez. Vajdaságban nagyon kevés olyan ember van, aki valamennyire is értene a magyar népviseletekhez. Aki viszont igen, az nagyon elfoglalt. Ebből az igényből következett az, hogy megszervezzük ezt a tanfolyamot.”

A kiállítás április 8-ig tekinthető meg a VMMI oszlopcsarnokában.

Zenta
népviselet
kiállítás

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.