Ugrás a tartalomra

A népzene népszerűsítése, a hagyományaink átörökítése

2024.03.03
12:10
2024.03.03
16:35
Forrás
Pannon RTV
A 22. alkalommal megrendezett Őseink Zenéje népzenei fesztivál telt ház előtt zajlott a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában.

Az első Őseink zenéje elnevezésű rendezvényt 2002-ben szervezték meg először, megálmodója Alilović Gojko népzenész, a szenttamási Szökős zenekar tagja volt.

A rendezvényt elsősorban a zenészek összejövetelének tekintik. Célja pedig a népzene népszerűsítése, hagyományaink átörökítése.

Erdélyi Violetta, Újvidék: „Fiatal korom óta követem a népzenét, régebben a férjemmel, Attilával néptáncoltunk, most már zenészként vagyok itt, bőgőzöm, citerázom és nagyon szeretem a népzenét.”

Az Őseink zenéje elnevezésű népzenei találkozón elsősorban a Vajdaságban tevékenykedő legjobb vonós népzenei együttesek mutatkoznak be. Mellettük minden évben fellép egy külföldi, magyarországi, romániai magyar zenekar is vendégként, valamint néhány táncos, a vajdasági tánccsoportok tagjai, akik színesebbé teszik a műsort.

A rendezvény szervezését idén is az Arany János Magyar Művelődési Egyesület vállalta magára, a többnyire fiatalokból álló vezetőség folytatja ugyan a régi irányvonalat, bár kissé megváltozott formában.

Salamon Rudolf, elnök, Arany János MME: „Eddig úgy is volt, hogy a vajdasági vonószenekarok jöttek ide úgymond dolgozni. Ezért most mi úgy gondoltuk, hogy egyszer jöjjenek el, mint vendégek. Azért hívtuk Szalonnát és bandáját, ami szerintem egy nyomós ok arra, hogy eljöjjenek a népzenével foglalkozók, és hogy jól érezzék magukat.”

Az első Őseink zenéje elnevezésű rendezvényt 2002-ben szervezték meg először, megálmodója Alilović Gojko népzenész, a szenttamási Szökős zenekar tagja volt.

A kiváló hangulatú népzenei esten első ízben szerepelt a Szalonna és bandája formáció.

Pál István, prímás, Szalonna és bandája: „Igazából mi azt a repertoárt hoztuk, amiben hiszünk, és nagyon szeretjük. Ez a Kárpát-medencének a gyönyörű muzsikája, és ahogy a cím is mutatja, Őseink zenéje. Nekünk erről szól a muzsikánk, úgy hogy Gyimestől egészen Budapestig, és Szabadkától egészen Beregszászig fogunk muzsikálni népdalokat, reméljük a közönség örömére.”

A rendezvényen között fellépett még a helyi Galáris citerahármas és a Szenttamási Tamburazenekar is. Az est táncházzal folytatódott.

Őseink Zenéje
népzene
néptánc

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.