Ugrás a tartalomra

Népzenei tábor Fejértelepen

2017.08.05
08:18
2017.10.04
12:17
A cél a hagyományőrzés és a közösségépítés.

Negyven torontálvásárhelyi, hertelendyfalvi, sándoregyházi, székelykevei, udvarszállási, verseci és helyi gyerek vesz részt a fejértelepi hagyományőrző és népzenei táborban. A tábor szerdán kezdődött.

Több évi szünet után szervezték újra a nyári tábort a dél-bánáti magyar gyerekeknek. A résztvevőket a fejértelepi katolikus plébánia épületében szállásolták el, a foglalkozások pedig a Művelődési Otthonban zajlanak. Györfi Sándor, szervező: „Sok jelzővel elláttam, díszítettem a nevét a tábornak, hogy hagyományőrző legyen és honismereti, anyanyelvápoló, közösségépítő. Ezek mind olyan elvek, gondolatok, amelyekhez nyúlunk ahhoz, hogy megmaradásunkat segítsük ezen a tájon.”

Resócki Rolland és Vázsonyi Csilla már több alkalommal jártak Fejértelepen. A helyi tánccsoportot is ők készítették fel a Gyöngyösbokrétára. Most rábaközi táncokat tanítanak. Vázsonyi Csilla, néptáncoktató: „Egyre inkább kezdik megérezni a táncnak az ízét, a kis finomságait. Énekelünk, ez is jól megy szerintem mindenkinek.”

A torontálvásárhelyi Perdülő tánccsoport három éve működik. Felléptek a Kőketáncon, a dél-bánáti Művelődési Egyesületek szemléjén. A tábor számukra továbblépési lehetőséget kínál. Alföldi Ábel, Torontálvásárhely: „Amit itt tanulunk, ez már valami ismerős, mert a verbunk is van benne, és ezt idén tanultuk, és könnyebben megtanultuk, és bírtuk fejleszteni itt, mert tanultunk hozzá más formátumokat is.”

A dél-bánáti gyerekek többségének nincs alkalma arra, hogy néptáncot tanuljon. Sokuknak a magyar tannyelvű iskoláztatásra sincsen lehetősége.

Német Lívia, Sándoregyháza: „Sándoregyházáról jövök, és ott szerb iskolába megyek, ahol magyar nyelvet is tanulunk. Otthon beszélek magyarul az anyámmal, a szüleimmel.”

Pálfi Anabella, Udvarszállás: „Nagyon örülök, hogy most idejöttünk, mert Udvarszálláson nincs ilyesmi, nem bírunk ott táncolni, de most újabban jött két táncoktató, és most tanítanak táncolni ők is.”

A szervezők bíznak benne, hogy a gyerekek a tábor szép hírét viszik majd a falujukba.

népzenei tábor
Fejértelep

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.