Ugrás a tartalomra

Népzenei találkozóval ünnepelt a Délibáb

2022.10.16
12:15
2022.10.16
16:18
Forrás
Pannon RTV
Harmincéves fennállását ünnepelte a zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület. Az évfordulón rendezték meg a Jó ló vót a Fakó elnevezésű VI. Kárpát-medencei népzenei találkozót.

A felvidéki Nyárasdról érkezett Lámpás citerazenekarral már évek óta testvéri kapcsolatot ápolnak a házigazdák, így az ünnepség keretében aláírt dokumentummal immáron hivatalosan is egymás hagyományápolói szövetségesévé váltak. Házi Lajos, művészeti vezető, Lámpás citerazenekar, Szlovákia: „Valamikor egy országba tartoztunk, és a népzene által egyek vagyunk. Egy húron pendülünk, hogy stílusos legyek.”

Szalma Lajos, a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület alapító tagjaként elmondta, nagy örömére szolgál, hogy együtt ünnepelhetett hőn szeretett közösségével. „Így mondják, hogy ez hagyományápoló, de ezt nem ápoljuk, hanem csináljuk. Csináljuk ezeket a hagyományokat, folytatjuk rendesen, mert nem beteg ez, hogy ápoljuk.”

Az eseményen fellépett a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő vendéglátó egyesület is. Rácz Szabó György, elnök, Délibáb Magyar Művelődési Egyesület, Zenta: „A harminc év csak évforduló, de nem jubileum. A jubileum megvolt 25 éves korunkban, meg majd meglesz 50 éves korunkban, reméljük, hogy akkor is így együtt tudunk lenn, mint ahogy most.”

Zenta Község Önkormányzata a helyi magyarságot erősítő egyesületeknek folyamatos partneri támogatást nyújt és teszi ezt a jövőben is - mondta Juhász Attila művelődéssel és oktatással megbízott tanácstag. „Egy ilyen szervezet, ha harminc évvel ezelőtt megalakult, akkor az még nem is volt olyan egyszerű dolog a testvériség-egység időszakát követően. Ide kellett már akkor is egyfajta politikai kiállás, vállalás, felvállalása annak, hogy melyik nemzethez, melyik kultúrához, melyik nyelvhez tartozom, és ez a közösség mai napig is nagyon büszke magyar voltára, nagyon büszke magyar hagyományaira.”

A rendezvény a Magyar Nemzeti Tanács, Zenta Község Önkormányzata, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, valamint a helyi Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ támogatásával valósult meg.

népzenei találkozó
Délibáb Magyar Művelődési Egyesület
Zenta

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.