Ugrás a tartalomra

Népzenétől hangos a temerini tájház udvara

2017.08.15
11:24
2024.03.19
08:51
A Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület népzenei tábort tart, amelyre Vajdaság több településéről jelentkeztek.

A Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület népzenei tábort tart, amelyre Vajdaság több településéről jelentkeztek.  Több csoportban folyik a munka a táborban. Annak ellenére, hogy az előző évekhez képest szerényebb a létszám, minden csoportban vannak tanulni vágyó gyerekek.

Tóth Vilmos: „Öt hónapja hegedülök, nekem nem nehéz.”

Visszatérő táborlakók is vannak. Merkovity Anna: „Szeretném átadni a magyar népi hagyományokat, és a magyar népi hangszereket is szeretem használni.”

Lukács Juli több hangszeren játszik, kedvence a furulya. „Tetszik a hangja is, és kicsit nehezebb, mint az éneklés.”

Nem könnyű pöngetni a citerát, főleg, ha első ízben találkozik vele az ember. Soóky Andrea a tengerentúli Brazíliából érkezett, hogy gyökereit és kultúráját megismerje. „Szerintem nagyon fontos megtartani a magyarságomat, akárhol vagyok, mindig magyar vagyok.”

Az idei temerini népzenei táborban vajdasági és somogyi gyermekdalokat tanulnak a résztvevők, valamint az általános magyar kultúrára és az irodalomra is nagy hangsúlyt fektetnek – mondta Nagy Gergő szervező. „Nemcsak a népzene fontos, hanem minden más, ami a kultúránk része, hiszen a nép a kultúrája által létezik, és amiatt tud megmaradni itt is.”

A tábort pénteken, augusztus 18-án gálaműsorral zárják, melynek keretében rendezik meg a Szent István-napi művelődési műsort is.

népzene
Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület
tábor
Temerin

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.