Ugrás a tartalomra

A nyelv az identitásmegőrzés kulcsa

2020.02.22
12:02
2020.02.22
16:49
Forrás
Pannon RTV
Antalfalván huszadik alkalommal ünnepelték meg az anyanyelv nemzetközi napját. A községben használatban levő négy nyelven olvasták fel az UNESCO főtitkárának köszöntőjét.

Az UNESCO 1999-ben nyilvánította február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává. Az antalfalvi ünnepség főszervezője a kezdetektől fogva Pavel Babka. Elmondta: „A mi falunkban közel ötezer szlovák él, szlovákul beszélnek, öt kilométerrel odébb a magyar nyelvet beszélik, mások a románt, szerbet. Szinte nincs ilyen Európában, ennyi nyelv ilyen kis helyen.”

Az anyanyelv fontosságáról, annak ápolásáról és a nemzeti öntudat megőrzéséről neves színészek szóltak a jelenlevőkhöz.

Ljiljana Blagojević belgrádi színésznő kiemelte: „A nyelv és a kultúra kiemelkedően fontos a mai globalizált világban. Sokszínűségünk megőrzése érdekében ápolnunk kell a sajátunkat.”

Antalfalva egy többnemzetiségű önkormányzat, amelyben egyenrangúan él számos nemzeti közösség - emelte ki beszédében Milan Garašević polgármester: „Amikor azt mondom, hogy egyetértésben élnek és dolgoznak, úgy értem, hogy mindenki ápolja hagyományait, kultúráját, nyelvét.”

Antalfalva községben a magyarok zöme Torontálvásárhelyen él - hangzott el az eseményen.

Vidrács Krisztina a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskola igazgatója az anyanyelv megőrzésének fontosságát hangsúlyozta: „Nagyon fontos, hogy itt a bánáti közösség magyar anyanyelvét meg tudja őrizni és tovább tudja ápolni és azt gondoljuk, hogy ezt elsősorban az oktatáson keresztül tudjuk fejleszteni, illetve megoldani, hiszen itt kisebbségben vannak a magyarok, és ezért különösen nagy szerepet játszik az oktatás.”

Az anyanyelv napja alkalmából szervezett rendezvényen négynyelvű művelődési műsoron vehettek részt, továbbá egy képzőművészeti kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők.

anyanyelv nemzetközi napja

Most

16:51, Frissítve: 21:15

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.