Ugrás a tartalomra

Odüsszeusz története női szemszögből

2019.05.28
13:46
2024.03.19
08:46
Forrás
Pannon RTV
A budapesti Katona József Színház vendégszerepelt hétfőn este Újvidéken, a Sterija Játékokon. A magyarországi társulat az Ithaka című előadást versenyen kívül mutatta be a fesztiválon.

Az Ithaka című előadás Homérosz Odüsszeiáján alapszik és Odüsszeusz, a görög mitológiai hős történetét elemzi női szemszögből. Központi témája a férfiak és a nők viszonya egykor és most. Székely Kriszta, rendező: „Tulajdonképpen a nemi szerepek a társadalomban, annak változása és azt gondoltam, hogy egy ilyen ősi, vagy talán inkább csak régi szöveg egy jó alap, jó kiindulópont lehet egy ilyen kalandnak, hogy valahogy megvizsgáljuk ezt a kérdéskört.”

A színpadilag, formailag és zeneileg is izgalmas kortárs előadásban Odüsszeusz egy öniróniával rendelkező fellengzős, macsó férfi. A nők, a csábítások rendszeresen beleavatkoznak az életébe. Nagy Ervin, színész: „Én örömmel szoktam a nagy hősi figurákat valahogy egy kicsit idézőjelezni, vagy a porba rántani. Szerintem ma már egy tisztán hősi eposz, ami csak arról szól, hogy egy férfi mennyire csodálatos, zseniális, különleges és világon felüli. Ma már egy kicsit banális. Ettől függetlenül ezt egy női előadásnak gondolom, a nők ahogy látják a férfiakat.”

A darab szövegkönyvét Szabó-Székely Ármin és Závada Péter készítették, a díszletért pedig Balázs Juli volt a felelős.

Odüsszeusz
Katona József Színház
Sterija Játékok
Ithaka

Most

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.