Ugrás a tartalomra

Ökumenikus evangelizációs szavalóverseny Ürményházán

2024.04.13
07:26
2024.04.13
16:11
Forrás
Pannon RTV
Ürményházán, a Szent Anna-templomban, tizenharmadik alkalommal tartották meg a Bárka ökumenikus evangelizációs szavalóversenyt.

Iskolák, művelődési egyesületek, anyanyelvápoló és hittancsoportok képviselői gyűltek össze.

Lehőcz Noel, Magyarittabé: „A tiszteletes néni választotta a verset, tanulgattam otthon, tanultam, el kellett menjek őhozzá is, és ott is tanultam.”

Pintér Amelita, Ürményháza: „Reményik Sándor Csendes csodák című versét szavaltam, eléggé gyorsan megtanultam, felosztottam részekre, és megtanultam.”

Az első evangelizációs szavalóversenyt 2000-ben tartották meg, megálmodója Dulka Andor tanár volt. Feleségével, Viola Lujzával valósították meg a térségünkben egyedinek számító, és azóta már hagyományosnak mondható rendezvényt.

Viola Lujza, nyugalmazott magyartanár: „A férjem volt az ötletadó, és a millennium évében úgy gondoltuk, hogy hiánypótló lehet egy olyan szavalóverseny, ahol magyar költők valláshoz kötődő versei hangzanak el. Minden második évben rendeztük meg ezt a szavalóversenyt, volt amikor nagyon sokan voltak, volt amikor kevesebben, de úgy érzem, hogy sikerült ezt a vallási vonalat erősíteni.”

A zsűri a kategóriák legjobbjait díjazta. Emellett minden fellépő oklevelet kapott. A zsűri nevében Tari István, József Attila-díjas költő szólt az egybegyűltekhez. „Nagyon fontos az, hogy a gyerekek, akik verset mondanak, megtalálják azokat a verseket, amelyeket érdemes elmondani, ahogyan azt az egyik erdélyi gyerek elmondta, ahogy abból fölszakadt az egyik irodalmi esten: az a vers, amit mondani kell. Nagyon jó lenne, ha elérnénk azt a gyerekeinkkel, a gyerekek is ráéreznének arra, hogy ezt vagy azt mondani kell, hogy olyan verseket válasszanak, amelyeket mondani kell. ”

A 29 fellépő Vajdaság kilenc településéről érkezett - mondta el Móricz Elvira, szervező, az Ürményházi Ifjúsági Klub elnöke: „Nagyon színvonalas előadások voltak, és ez erősíti bennünk azt, hogy ezt a versenyt mindenféleképp meg kell ismételni két év múlva, és nagyon nagy szeretettel várjuk a gyerekeket. Szeretnénk a gyerekeinket olyan szellemben nevelni, hogy a régi erkölcsi normákhoz közeledjenek, a hithez, a régi értékekhez. Bízok benne, hogy sokkal szebb lenne és konfliktusmentesebb az élet akkor.”

Az evangelizációs szavalóverseny a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű gyermek- és ifjúsági rendezvénye, amely a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és az Ürményházi Ifjúsági Klub közös szervezésében valósult meg.

szavalóverseny
Ürményháza
versmondás
Tari István
Móricz Elvira
Ürményházi Ifjúsági Klub

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.