Ugrás a tartalomra

Örökségünk - a vajdasági magyar népzenekarok és szólóénekesek találkozója Óbecsén (videó)

2016.10.30
06:42
Az együtt zenélés öröme, a vajdasági magyar népi zenekarok és szólóénekesek találkozásának igénye hívta életre az Örökségünk elnevezésű koncertet, amelyet Óbecsén szerveztek
Az együtt zenélés öröme, a vajdasági magyar népi zenekarok és szólóénekesek találkozásának igénye hívta életre az Örökségünk elnevezésű koncertet, amelyet Óbecsén szerveztek. A Kárpát-medence magyar tájegységeinek zenei kavalkádját felvonultató koncertet a Szekeres László Alapítvány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. Megtelt az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör nézőtere. Sokan voltak kíváncsiak a vajdasági népzenészek és szólóénekesek koncertjére. A Kárpát-medence magyar tájegységeinek sokszínű zenei világát mutatta be a Vajdasági Nagyzenekar. Szabó Annamária, szólóénekes, Temerin: „Az egész magyar nyelvterület szinte érintve lesz, Dél-Alföldtől, a mai kis Magyarországon keresztül, Felvidéken át, egészen Erdélyig, sőt még Moldva is sorra kerül ma este.” A topolyai Csalóka, az óbecsei Fokos, az adai Véka és Pendergő, valamint a szabadkai Szökős és Juhász zenekar tagjai valamint számos szólóénekes lépett színpadra szombat este. Juhász Gábor, zenekarvezető, Juhász zenekar: „Ez talán a legfontosabb esemény a táncházzenészek világában itt a Vajdaságban. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon előremutató és jó kezdeményezés, hiszen ebben, hogy ennyien vagyunk egyszerre a színpadon, ebben akkora energia van, hogy ezt a világon bármilyen koncerthelyszínen be lehetne mutatni.”



A koncertet második alkalommal szervezte meg az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör. Szerda Balázs, szervező,Óbecse: „A célja az együtt muzsikálás örömének közvetítése a közönség felé, a másik célja, hogy aki él és mozog Vajdaságban és népzenével foglalkozik, az fellépési lehetőséget kapjon ezen a koncerten, és ha már együtt vagyunk ilyen sokan, akkor jött az ötlet, hogy ne csak külön-külön egy-egy zenekarként, hanem megalkotva a Vajdasági Nagyzenekart az összes zenekar együtt muzsikáljon és amikor 20-25 hangszer szólal meg együtt, akkor az az, amiért ezt a népzenét szeretni lehet.” A koncert után táncházba invitálták az érdeklődőket. Az est folyamán összegyűlt önkéntes adományt egy erdélyi kezdeményezésre az öreg zenészek megsegítésére szánják.
népzene
Örökségünk
népi zenekar

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.