Ugrás a tartalomra

Örömzenéléssel ünnepelt a Csalóka zenekar (videó)

2016.12.31
12:00
25 éves a topolyai Csalóka zenekar
25 éves a topolyai Csalóka zenekar. A Rózsa Tibor prímás, Kelemen Zsolt brácsás és Borsodi Árpád nagybőgős alkotta trió Vajdaság és Kárpát-medence szerte ismert együttessé nőtte ki magát az évek során. A népzene- és táncházmozgalom jelentős egyéniségei, néptáncegyüttesek kísérői. A Vajdaságban legrégebb óta működő magyar népzenei együttes tegnap este örömzenéléssel ünnepelt. A Művelődési Ház moziterme zsúfolásig megtelt. A Csalóka zenekar egész estés koncerttel ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A Csalóka zenekar 1991 novemberében alakult, akkor még általános iskolás gyerekekből állt. Céljuk az volt, hogy a Cirkalom táncegyüttesnek önálló kísérete legyen. Az együttes tagjai mint oktatók és kísérőzenészek részt vesznek a különböző vajdasági, erdélyi, magyarországi népzenei és néptánc táborokban. Kelemen Zsolt, brácsás, Csalóka zenekar, Topolya: „Az életünket jelenti igazából, tehát erről szól az életünk, a zenéről, mindamellett persze, hogy most már család van, munka van, de szerintem még mindig a legfontosabb mindannyiunk életében a zene.” Az évek során két önálló lemezük is megjelent. Kisimre Szerda Anna, népdalénekes, elnök, Kodály Zoltán MMK, Topolya: „A legbüszkébbek talán a Duna menti lakodalmas cd-re vagyunk, a lakodalom menetét mutatja be a kikéréstől, a párosítástól kezdve a lakodalom végéig.”



A jubileumi ünnepségen a szabadkai Juhász és az óbecsei Fokos zenekar tagjai, valamint számos népzenész tarkította a repertoárt. Közülük többen is a csalókások tanítványai és zenésztársai. Juhász Gábor, az est házigazdája, a szabadkai Juhász zenekar vezetője: „A Csalóka zenekar itt, a Vajdaságban egy megkerülhetetlen tényező, ami a népzenei mozgalmat illeti. Ők véleményem szerint a legrégebben, folyamatosan működő zenekar. Nagyon sok tánccsoportot kísértek, nagyon sok tapasztalatuk van nekik és öröm őket hallgatni, és öröm azt az életérzést, azt a pozitív életérzést átélni, amit a velük együtt muzsikálás jelent.” Az ünnepség végén az együttes tagjainak gyermekei is bemutatkoztak hegedűjátékkal és énekkel. A közönség vastapssal köszöntötte a 25 éves Csalóka zenekart.
születésnap
Csalóka zenekar
örömzenélés

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.