Ugrás a tartalomra

Öt művész kiadványát mutatták be a 9+1 Művésztelepen

2023.08.19
17:49
2023.08.19
17:56
Forrás
Pannon RTV
45 éve működő bácskossuthfalvi alkotóműhelyben hagyomány, hogy igyekeznek a képzőművészeten túl a társművészetek művelőit is bevonni a közös eszmecsere, gondolkodás, inspiráció céljából.

Idén Léphaft Pál, Bordás Győző, Fujkin István, Péter László és Szalai Attila kiadványaival ismerkedhetett meg a közönség.

A bácskossuthfalvi Művelődési Ház teraszán tartották a 9+1 Művésztelep kísérőrendezvényekét megszervezett könyvbemutatót. Bordás Győző, prózaíró Hangya Andrásra, bácskossuthfalvi festőre emlékezett.

Bordás Győző, prózaíró: „1977-től 1988-ig, haláláig levelezésben álltam Hangya Andrással, és rengeteg levélképet kaptam tőle, úgyhogy úgy 50 levélképem van, és felkértem Maurits Ferenc festőművészt, hogy válogassa ki azt a 16-ot, ami belekerül a kötetbe, és nagy örömömre meg is jelent, és azóta, aki lapozgatja ezt a könyvet, élvezheti Hangya András műveit is.”

Fujkin István horgosi születésű Kanadában élő képzőművészt, a 9+1 Művésztelep idei szelektorát leginkább a zene érinti meg, kép formájában megjelenik belső látásában. A hagyományos indián kultúra spirituális elemei is hatnak művészetére. A Felhő(n) járó c. kötete 220 képét tartalmaz.

Fujkin István, képzőművész: „A kötet egy egész életművet fog össze a kezdetektől, a '72-ben megjelent első rajztól, korábban is voltak rajzok, de ez volt az első dokumentált rajz és az életművet napjainkig foglalja össze, és stílusokra, korszakokra, a korszakokban lévő stílusokra is lépésenként vezet az egész úton.”

Péter László, Székelykevén született, Magyarországon élő képzőművész, grafikus. Tollrajzok és Tollrajzkönyv c. könyveit mutatta be Bácskossuthfalván.

Péter László, képzőművész, grafikus: „Az egyik a vajdasági művészekről és a vajdasági képzőművészetről szól, a másik nyitottabb, a magyar, illetve a világ művészeti folyamatait, művészeti elemekkel spékelt kötete, amit a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet adott ki Gruik Ibolya szerkesztésében.”

Szalai Attila, karikaturista Sport, Művészet, Rock&Roll c. kötetében tiszteletét adja azoknak a személyeknek, akikre felnéz, gyerekkori, fiatalkori hősei.

Szalai Attila, karikaturista: „A könyvem egy hétéves könyv már, amelyben csak portrék vannak, tehát semmi olyan geg, vagy valami karikatúra, ami eseményhez kötött, hanem direkt személyhez, sportolók, zenészek és művészek előtt tisztelegtem, akik tényleg tisztelek és akikre felnézek.”

Léphaft Pál, karikaturista Gúnyhatár c. kötetével érkezett a 9+1 Művésztelep könyvbemutatójára.

Léphaft Pál, karikaturista: „A karikatúrák, amelyek benne szerepelnek csak egy részét képezik annak az értéknek, amikor könyvbe foglalunk dolgokat, és azok az írások, azok a vélemények, azaz 52 kolléga Sidneytől Bécsig, Komáromon keresztül Lendváig, Brassóig és Kárpátaljáig jelenti azt, hogy a Kárpát-medencében élő magyar közösség határoktól függetlenül egységes tud lenni.”

A könyvbemutatót követő beszélgetésen a művészetekről, a művészeti kapcsolatokról és identitásbeli kérdésekről is eszmecserét folytattak a jelenlevők.

kiadvány
bemutató
9+1 Művésztelep

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.