Ugrás a tartalomra

Öt napon át zenétől lesz hangos Topolya

2018.03.09
18:05
2024.03.19
08:39
Forrás
Pannon RTV
A Topolyai Alapfokú Zeneiskola szervezésében nemzetközi versenyen mérik össze tudásukat a vonós hangszereken, a harmonikán, a zongorán, a gitáron játszók, valamint a jazz zene művelői.

Több korcsoportban versenyeznek az előkészitősöktől az egyetemistákig. Pénteken a gitárosok versenye zajlott Égi húrok elnevezéssel.

Népszerű hangszer a gitár, a topolyai Égi húrok versenyére több mint negyven diák érkezett.
Balázs Horváth Ábel, Topolya: „Azért kezdtem el gitározni, mert láttam, hogy vannak rockgitárok és meg akartam tanulni gitározni, hogy ha majd nagy leszek, akkor legyen egy rockgitárom.”
Kaszás Réka, Röszke, Magyarország: „Egy éve gitározok körülbelül, tavaly januárban kezdtem és napi másfél órát szoktam gitározni.”

Amíg a fiatalabb korcsoport versenyzett, a gyakorló szobákban izgatottan készültek az idősebbek is. Krizsán Csenge Emese, Szeged: „Másodjára vagyok Topolyán, tavaly voltam, akkor ezüst fokozatot értem el és szerintem nagyon fontosak ezek a versenyek, mert szokjuk a stresszhelyzetet, meg felmérjük, hogy a velünk egykorúak milyen szinten vannak és jó, hogy van valami cél, amiért küzdünk.”

A nemzetközi zenei megmérettetésnek nagy hagyománya van. Az öt napos rendezvényre mintegy háromszáz diák jelentkezett többek között Szerbiából, Romániából és Magyarországról is. Diósi Rózsa, igazgató, Topolyai Alapfokú Zeneiskola: „Kilencedikén kezdtük a VI. gitárversennyel, Égi Húrok elnevezéssel, ez az öt napos nemzetközi rendezvénynek tulajdonképpen ez az első napja, ezzel nyitottunk. Holnap, holnapután a vonósok versenyeznek, hétfőn a zongoristák, kedden pedig a harmonika és jazzverseny.”

Szombaton 19 órakor a Topolyai Zenei Napok keretében Sergej Skeledžija hegedű- és a Melódia Vonószenekar kamarazene koncertjét hallgathatja meg a közönség.

Topolya
gitár
verseny
zene
harmonika
zongora

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.