Ugrás a tartalomra

Pancsován tekinthető meg a Boldogasszony vándorkiállítás (videó)

2017.04.07
11:23
A Kárpát-medence és a diaszpóra kiemelkedő magyar művészeinek Szűz Mária ábrázolásait felvonultató Boldogasszony vándorkiállítás tegnap óta Pancsován tekinthető meg
A Kárpát-medence és a diaszpóra kiemelkedő magyar művészeinek Szűz Mária ábrázolásait felvonultató Boldogasszony vándorkiállítás tegnap óta Pancsován tekinthető meg. A kiállítás fővédnöke Áder János Magyarország köztársasági elnöke. A tárlat nagy visszhangra talált a dél-bánsági magyar közösségben. Kiss Samu, Hertelendyfalva: „Egyszerűen meghatnak egyes művek, mert a mai időbe helyezik a Boldogasszonyt.” A kiállítás ötvenöt kiemelkedő kortárs magyar művész Boldogasszony ábrázolásait mutatja, azt, hogy saját értelmezésük szerint miként tekintenek a Szűzanyára. A három éve életre hívott kiállítás egyik kezdeményezője, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. „Tisztelegni szerettünk volna az itt élő magyar emberek előtt. De ugyanakkor azért jöttünk Pancsovára, ide a Nemzeti Múzeum épületébe, mert éppen most a nagyböjt időt éljük és talán ez a gondviselés a jó Istennek köszönhető. Megszentelt pillanat, amikor úgymond együtt ünnepeljük ortodoxok, katolikusok, reformátusok, evangélikusok a húsvétot.” boldogasszony_vandorkiallitas2 Kiemelt jelentőségűnek nevezte a vándorkiállítás pancsovai állomását Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. „Az, hogy Pancsován vagyunk és egy Kárpát-medencei kiállításnak a bemutatója most történt meg, és hogy ennek a témája Boldogasszony, a magyarokhoz oly közel álló Szűz Mária, azt hiszem, hogy ennél fontosabb és jelentősebb dolog nem is történhetett volna velünk itt, a húsvéti vigília időszakában.” boldogasszony_vandorkiallitas3 A bánáti hívek örömére szolgál, hogy a kiállítás eljutott erre a vidékre is. Német László, nagybecskereki megyéspüspök: „Remélem, hogy ez a kiállítás segíteni fog mindenkinek, hogy a húsvétra való felkészülés idejében, amely két hét múlva, tíz nap múlva már itt van, ez is erőt ad, hogy lelkileg felfrissüljünk és felkészüljünk hitünk legnagyobb titkára.”



A déli végeken a magyar közösségen belül elmosódnak a különböző vallási határvonalak - hangzott el a megnyitón. Halász Béla, püspök, Szerbiai Református Keresztyén Egyház : „Mi tudunk együtt ünnepelni, tudunk együtt örülni és tudunk együtt sírni a katolikus testvéreinkkel. Ez a mai nap is bebizonyította azt, hogy ez a kiállítás, habár ugye Boldogasszony kiállításról van szó, és elsősorban katolikus, mégis mi reformátusok is itt voltunk.” A tárlat április 25-éig látogatható Pancsován.
Pancsova
Hajnal Jenő
Szász Jenő
Német László
Halász Béla

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.