Ugrás a tartalomra

A Park című film kapta az Arany Torony-díjat

2017.07.22
11:00
2024.03.19
08:36
Sofia Exarchou Park című alkotása kapta az idei Európai Filmek Palicsi Fesztiváljának Arany Torony-díját.

A Park című görög-lengyel filmalkotás nyerte az idei Arany Torony-díjat a 24. Európai Filmek Palicsi Fesztiválján. A péntek esti záróünnepségen kiosztották a fesztivál díjait is. A régió egyik legnagyobb filmes eseményét idén is nagy érdeklődés övezte.A kép eltávolítva.

Pénteken este is megtelt a nézőtér a palicsi szabadtéri színpadon. Sokan voltak kíváncsiak a díjazottakra és a záróvetítésre. A zsűri által külön elismerésben részesült a lengyel rendező Jan P. Matuszyński Utolsó család című filmjéért. Az alkotás a legendás festő Zdzisław Beksiński családjának különc életét meséli el.

A Párhuzamok és ütközések programrészben is megválasztották a legjobb filmet. Az idén a horvát Hana Jušić által rendezett Ne nézz a tányéromba című horvát-dán alkotás lett a díjazott, amely egy erős nő, Marijana küzdelmes mindennapjait vetíti a nézők elé. A versenyprogramban különdíjjal jutalmazták Igor Bezinović Kratki izlet, azaz Rövid kirándulás című filmjét. A Palicsi Torony-díjat a legjobb rendezésért Helene Hegemann Axolotl Overkill című filmjéért vehette át.

Az Arany-torony díjat a 24. Európai Filmek Palicsi Fesztiválján a zsűri a Park című alkotásnak ítélte oda, amelyet Sofia Exarchou rendezett. A történet az athéni olimpiai játékok után tíz évvel játszódik. Egy csoport fiatal az olimpiai falu romjait járja be, és eljátssza a játékok fordított verzióját.

Kiosztották a második Lifka Sándor-díjat is, amelyet Christopher Hampton Oscar-díjas brit rendező, forgatókönyvíró kapott meg, aki személyesen is részt vett az eseményen.

Az ünnepélyes ceremónia után levetítették Bojan Vuletić Rekvijem za gospođu J., azaz Requiem J. asszonyért című drámáját.

Szeles Attila családjával követte végig a filmfesztivál vetítéseit. Szerinte hiánypótló a rendezvény, amelyet - ha csak tehet - minden évben figyelemmel követ: „Nagyon jó hatással van. Látom, hogy Palicson is egyre több az ember. Vidámabban, mosolygósan járnak-kelnek. Jót hozott ez a műsor.”

A nézők elégedettek voltak a filmválasztással, amelyet több helyszínen is figyelemmel kísérhettek. Király Veronka: „Az idén benn néztem néhány filmet, mert ide nem tudtam kijönni, és meg voltam elégedve. Volt néhány film, ami úgy elgondolkodtatott, azután a végén rájöttem, hogy csak van mondanivalója, de mondjuk sok nehéz film volt, úgy éreztem.”

A Park című film kapta az Arany Torony-díjat

 

Az esemény a filmvetítés után rövid koktélpartival folytatódott, ahol a szervezők és az alkotók összegezték az elmúlt hét eseményeit.
Ezzel befejeződött a 24. Palicsi Filmfesztivál. A filmkedvelő közönség több helyszínen csaknem 80 filmet követhetett figyelemmel.

Sofia Exarchou
Park
Arany Torony
film
fesztivál
díj

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.