Ugrás a tartalomra

Pastyik Lászlót ünnepelték Topolyán

2024.01.27
12:43
2024.01.27
16:06
Forrás
Pannon RTV
Pastyik László topolyai irodalom- és helytörténész, bibliográfus, néprajzkutató 80. születésnapját ünnepelték a Kiss Lajos Néprajzi Társaság szervezésében.

Az Életfa- és Pro Urbe-díjas Pastyik Lászlót pályatársai, tisztelői köszöntötték az ünnepi konferencián.

A topolyai Művelődési Ház kiállítótermében köszöntötte Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke Pastyik László topolyai irodalom- és helytörténészt, bibliográfust és néprajzkutatót 80. születésnapján. Pastyik László a társaság tagjaként a mai napig fontos szerepet tölt be az események szervezésében, előadók toborzásában, kiadványok megjelenésében.

„Szervezett kiállítást és könyvvásárt a millenáriumon Pastyik úr a Kiss Lajos Néprajzi Társaságnak, tehát ott is bemutatkoztunk, azután szólt 2017-ben, hogy a reformáció 500 éves és ide is segített előadókkal, szóval én nagyon nagy hálával tartozom neki.”

A Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság 15 évében 13 évkönyvet adott ki, amelyben Pastyik László szerkesztőként vagy szerkesztőbizottsági tagként működött közre - emelte ki Tomik Nimród, a társaság elnökségi tagja: „Ezenkívül még további hat kiadványban vett részt szerzőként, szerkesztőként vagy szerkesztőbizottsági tagként, és úgy gondolom, hogy ez az elmúlt időszak, az elmúlt 15-16 év az egyik legtermékenyebb időszaka ezen a téren.”

Pastyik László jelenleg is aktív a helytörténet, de az irodalom és a néprajz terén is: „Van egy-két befejezetlen dolog, amit kell csinálni, például Herceg János összegyűjtött tanulmányainak a negyedik kötetét, néprajzban meg szeretném Bálint Sándornak, a nagy szegedi tudósnak a hozzánk kötődő, tehát a Temes közi látogatásainak meg egyáltalán a régi királyi Jugoszláviában tett utainak a feltérképezését.”

Az ünnepi konferencián Bárth János történész, Besnyi Károly helytörténész, Ternovácz István újságíró és Nagy Tibor történész tartott előadást.

Pastyik László
Szőke Anna
Kiss Lajos Néprajzi Társaság
Tomik Nimród
Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság
Művelődési Ház

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.