Ugrás a tartalomra

Pécsi Napok Újvidéken - vasárnap (videó)

2017.05.28
15:24
Boško Krstić szabadkai író, valamint a pécsi Bartók Béla Leánykórus is bemutatkozott ma Újvidéken, a Pécsi Napok rendezvénysorozat részeként
Boško Krstić szabadkai író, valamint a pécsi Bartók Béla Leánykórus is bemutatkozott ma Újvidéken, a Pécsi Napok rendezvénysorozat részeként. A háromnapos eseményen Pécs városa mutatta be kulturális sokszínűségét Újvidéken. Mindezt pedig a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., a belgrádi Collegium Hungaricum és a Novi Sad 2021 Alapítvány közösen szervezte meg. pecsi napok ujvidek bosko krstic 1 Boško Krstić szabadkai író Az azúr őrzőinek legendája című riportregényében a pécsi Zsolnay gyárban készült kék vázák sorsát kutatja, melyek közül kettő Palicsra, hat pedig Bécsbe került, néhány viszont Pécsett maradt. Boško Krstić, író: „Valójában ez egy kísérlet, hogy rekonstruáljuk a régi kulturális teret, amelyet többször is határokkal szabdaltak meg. Ezek a nyomok mind azt mutatják, hogy itt valamikor egységben éltek.” bosko krstic konyve kek vazak Az 1906-ban készült vázák történetének mindmáig összekötő kapocsként kell szolgálnia ezekben a térségekben - véli Balázs Attila író. Bízik benne, hogy az Újvidéken megrendezett Pécsi Napoknak köszönhetően Boško Krstić könyve iránt még nagyobb lesz az érdeklődés. „Remélem azt is, hogy a vázák, amelyekről itt szó van, újra a figyelem középpontjába kerülnek, mert egy hihetetlen érdekes, szinte kriminalisztikus történet hordozói, és megérdemelnek több figyelmet, mint amennyit jelen pillanatban élvezhetnek.” pecsi napok ujvidek korus 1 Boško Krstić könyvbemutatóját a pécsi Bartók Béla Leánykar hangversenye követte az újvidéki Zsinagógában. Rózsa Bernadett, karnagy, Bartók Béla Leánykar, Pécs: „Igazából a mi célunk a huszadik századi kóruszenének az ápolása és a fenntartása. Ma is többnyire a koncerten huszadik századi zeneszerzőktől hallhattunk műveket.”



A Pécsi Napok rendezvénysorozatnak köszönhetően az együttműködés is tovább mélyülhet Pécs és Újvidék között - emelte ki Vuk Radulović, a 2021 Novi Sad Alapítvány nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója. Hasonlóan vélekednek a pécsiek is, akik rendkívül elégedettek voltak az újvidéki fogadtatással. Móczár Gábor, nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgató, Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.: „Több évre előre közös programokat szervezünk, és látszik, hogy a közönség mindenképpen érdeklődik. Ez a ma délelőtti koncert is egy jó példa volt arra, hogy a különböző kultúrák nagyon jól megférnek egymás mellett. A Zsinagóga pedig egy fantasztikus helyszín.” pecsi napok ujvidek korus 2 A Pécsi Napok rendezvénysorozat énekes villámcsődülettel zárult, amit a Bartók Béla Leánykar adott elő az újvidéki Szabadság Téren.
Újvidék
Pécsi napok
Bartók Béla Leánykar
Boško Krstić

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.