Ugrás a tartalomra

Pécsi napok Újvidéken (videó)

2017.05.27
09:10
Újvidéken háromnapos programsorozattal mutatkozik be Pécs, a tartományi székváros testvértelepülése, ugyanis 2010-ben ennek a magyarországi városnak adományozták az Európa Kulturális Fővárosa címet
Újvidéken háromnapos programsorozattal mutatkozik be Pécs, a tartományi székváros testvértelepülése, ugyanis 2010-ben ennek a magyarországi városnak adományozták az Európa Kulturális Fővárosa címet. Újvidék 2021-ben viselheti ezt a rangot, így a tapasztalatcserére, a támogatásokra és a közös programokra nagy szükség van. Ujvidek5 Fotókiállítással és a pécsi zeneművészeti akadémia mesterképzésén részt vevő művészek bemutatkozásával kezdődött a Pécsi napok, amely a hazai Európa Kulturális Fővárosa programsorozat első állomása. Pécs 2010-ben nyerte el ezt a rangot, a mostani bemutatkozás a Déli nyitás projekt része. A tartományi székváros sok tapasztalatot kaphat a testvértelepülés vezetőitől. Srđan Kružević, Újvidék alpolgármestere: „Tudjuk, hogy Pécs sokat profitált a jelölésével és a cím elnyerésével, ez a kulturális életben, a gazdaságban mutatkozik meg. Nagyon sokat nyertek, mindmáig a turisták egyik kedvenc célvárosa. Újvidék most kezd érdekes lenni a számukra.” Ujvidek6 A testvértelepülés kulturális életének bemutatásában sokat segít a belgrádi Balassi Intézet. A jövőben még több programmal szeretnék erősíteni a két város közötti kapcsolatokat – mondta Dezső János igazgató. „Tanuljon Pécstől, például a multikulturalizmus, a művészet és a hagyományok szeretete terén, de mutassa meg a maga szabad hangulatát Pécsnek is, és minél több újvidéki művész lépjen fel Pécsett. Úgy látom, hogy elvetettük a magját ennek, és várom, hogy kicsírázzon.” Ujvidek2 A Pécsi élet című fotókiállításon bemutatták, hogy 2010 óta miben fejlődött a város és mi mindent nyert az Európa Kulturális Fővárosa címtől. Őri László, Pécs alpolgármestere az ünnepi megnyitón elmondta, a mostani bemutatkozással a magyar kulturális értékeket szeretnék népszerűsíteni. „Nemzetpolitikai küldetést is teljesítünk, hiszen ezen kiállítás vagy program alkalmával, a pécsi kulturális napok alkalmával biztosítjuk a magyar kultúrához való hozzáférés lehetőségét itt, Vajdaságban is.” Ujvidek4 A hétvégi programsorozat egyik szervezője a Novi Sad 2021 Alapítvány. Arra törekszenek, hogy 2021-ig minél több programmal népszerűsítsék Újvidéket. Ezt a többi jelöltvárossal együtt, Temesvárral, Rijekával, Plovdivval és Madeirával karöltve teszik – mondta Vuk Radulović igazgató. „A projekt egy másfél éves kulturális menedzserképzés. A legsikeresebb európai projektíró szakembereket hívjuk el, hogy tapasztalataikkal itthoni menedzsereket segítsenek, akik az öt város igényei szerint írják a terveket és a programokat.”



Pécs mint 2010 Európa Kulturális Fővárosa az idén még Zágrábban és Ljubljanában mutatkozik be. Jövőre pedig visszavárják az újvidékieket.
Újvidék
Pécsi napok
Európa Kulturális Fővárosa

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.