Ugrás a tartalomra

Pekár Tibor Lányi Ernőről szóló könyvét mutatták be Szabadkán

2024.01.14
20:03
2024.01.14
20:20
Forrás
Pannon RTV
Az íróval Mihályi Katalin beszélgetett a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben.

A Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben számos évfordulót ünnepeltek tavaly a névadó zeneszerzővel kapcsolatban, ennek a megkoronázása a most megjelent könyv - mondta az egyesület elnöke, Mihályi Katalin. „A Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület tavaly ünnepelte a 125. évfordulóját, megemlékeztünk arról is, hogy 100 évvel ezelőtt hunyt el Lányi Ernő, a névadó és arról is, hogy Varga Péter karnagy 60 éve kezdeményezte azt, hogy az akkori egyesület felvegye Lányi Ernő nevét.”

A könyv megírásához szükséges kutatómunka 40 éven át tartott - árulta el Pekár Tibor. Lányi Ernő nemcsak a Szabadkai Zeneiskola igazgatója volt, hanem ő alapította meg a város filharmonikus zenekarát is. Az észak-bácskai város Lányi Ernőnek köszönheti, hogy létrejött a zenei kultúra - mondta a szerző. Pekár Tibor: „Lányi élete gazdag volt. Gazdag volt kalandokban, eseményekben. Termékeny zeneszerző volt, és nemcsak zeneszerzéssel foglalkozott, hanem karmester is volt, zenetanár volt, zongoraművész volt és szervező volt. Nagyon sokat köszönhet neki egész Magyarország, de elsősorban Szabadka.”

Egy 420 oldalas kiadványról van szó, ami az Életjel Kiadó gondozásában jelent meg. A könyv ára 1000 dinár.

Pekár Tibor
Lányi Ernő
Mihályi Katalin

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 15:40

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.