Ugrás a tartalomra

Penavin Olgára emlékeztek Palicson (videó)

2016.05.11
21:53
Idén lenne 100 éves Penavin Olga, a délvidéki magyar néprajzkutatás egyik legnagyobb alakja
Idén lenne 100 éves Penavin Olga, a délvidéki magyar néprajzkutatás egyik legnagyobb alakja. Rá emlékeztek ma Palicson. Penavin Olga a délvidéki magyar néprajzkutatás legismertebb egyénisége, az 1940-es évek második felétől töretlen kedvvel és szorgalommal gyűjtötte az itteni magyarság népköltészetét, szokásait, hitvilágát. Silling István a Kiss Lajos Néprajzi Társaság nevében, és Paskó Csaba a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében helyeztek koszorút Penavin Olga néprajzkutató sírjánál, a palicsi temetőben. A résztvevők ezután a tanár-tudós egykori házán lévő emléktáblánál gyűltek össze. Szőke Anna, elnök, Kiss Lajos Néprajzi Társaság: „Sokan csak nyelvészként emlegetik, mi most a néprajzos Penavin Olgára emlékezünk. Kutatási területe nagyon széles volt a néprajz terén is, gyűjtött balladákat, meséket, népmeséket, és szinte ez a legmeghatározóbb, közmondásokat, proverbiumokat, szólásokat, szóval nagyon széles skálán, ami a folklórt illeti.” A néprajzkutató egyik legjelentősebb műve a Jugoszláviai Magyar Népmesék 1984-ben jelent meg két kötetben. Az elbeszéléseket a délvidéki magyarság összes területéről gyűjtötte. Az ünnepélyes koszorúzások után Penavin Olga hagyatékáról tartottak előadásokat a palicsi Városi Könyvtárban.



A néprajzkutató gyűjtései közül sokat még ma is tanulmányoznak a néprajzkutatók Kónya Sándor, tanár, néprajzkutató: „Penavin tanárnő a szövegfolklór gyűjtője volt, és rendszerezője, és szintén népszerűsítője persze, ő lelkiismeretes tudósként nem ment el a zenés műfajok mellett sem. Tehát fölgyűjtötte a balladákat, népdalokat, népi énekeket is, és a hagyatéka pillanatnyilag kutatható a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben.” A vajdasági néprajzkutatók holnap egész napos konferenciát tartanak a száz éve született néprajztudós emlékezetének tiszteletére.

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.