Ugrás a tartalomra

Pénteken mutatták be a Makacs moroviciak című helytörténeti kiadványt (videó)

2017.02.18
11:59
Tegnap este mutatták be a Makacs moroviciak című helytörténeti kiadványt a Topolyai Múzeumban
Tegnap este mutatták be a Makacs moroviciak című helytörténeti kiadványt a Topolyai Múzeumban. Német Klaudió, fiatal bácskossuthfalvi szerzőnek ez az első könyve, amely szülőfalujának, az ott élő kun származású magyarságnak a mentalitását és a különböző jelentős történelmi korszakait dolgozza fel.ű A tizennyolc éves szerző első könyvének bemutatóján megtelt a Topolyai Múzeum kiállítóterme. Fehér Krisztián, Szabadka: „Egy fiatal szerző írta, egy fiatal szerző kutatott nagyon-nagyon sokat éveken keresztül, gondolom, hogy jobban inspirálja a mai fiatalokat, hogy többet olvassanak vagy hogy próbáljanak ők is valamilyen szinten belenyúlni a kutatásba, nem azt mondom, hogy ugyan ilyen magas szinten, de hogy kicsit megtalálják azt, ami őket érdekli.” Makacs moroviciak konyvbemutato 1 Az írott forrásokon kívül a helyiek visszaemlékezéseit is tartalmazza a kötet. Az egyes történeteken keresztül kirajzolódik a makacs kunok leleményes és elszánt mentalitása. Német Klaudió, szerző, helytörténész, Bácskossuthfalva: „Maga a helytörténeti kutatást 2013-ban kezdtem, ugyanis a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján belül lehetett indulni tudományos kutatásokkal és legkézenfekvőbb volt nekem a helytörténet kutatás. Szeretem a történelmet, érdekel a szülőfalum múltja.”



A Makacs moroviciak című könyvet a Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesület jelentette meg a topolyai önkormányzat és a bácskossuthfalvi helyi közösség támogatásával. Tomik Nimród, elnök, Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesület: „Egy-egy történelmi korszakban Moravica helyét próbálja megkeresni és egy-egy eseménnyel foglalkozik. Külön kiemelnék két részt, a 44-45-ös eseményeket valamint az 1992-es ellenállást, amiben látszódik, hogy a legtöbb forrás állt a rendelkezésére és a legjobban kidolgozott részek voltak, véleményem szerint ezt még lehet folytatni is.” A Makacs moroviciak című helytörténeti kötetet legközelebb májusban, Bácskossuthfalván mutatják be. Makacs moroviciak konyvbemutato 2
Makacs moroviciak
Német Klaudió

Most

11:40, Frissítve: 16:08

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.